Đilas: Gradnja metroa počinje 2012.

Metro u Beogradu mogao da počne da se gradi krajem 2012. ili početkom 2013. godine, kaže Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 30.06.2010.

10:46

Default images

"Prema optimističkim planovima, Beograd bi za 10 godina mogao da ima mrežu metro linija na Novom Beogradu, do kraja Bloka 45, ka Banovom brdu, Čukarici, Vidikovcu, Karaburmi", rekao je Đilas

"Beograd neće razvijati moderan tramvaj kako su ga neki nazivali ranije, nego nezavisan šinski sistem koji se nigde ne ukršta sa drumskim saobraćajem, što jeste garancija da je reč o pravom metrou", rekao je gradonačelnik.

Odbornici Skupštine grada usvojili su informaciju o izradi dokumenta "Beogradski metro - osnova za izbor rešenja", a gradonačelnik Beograda je kazao da gradski parlament danas donosi istorijsku odluku, kojom se metro definiše kao nezavisan šinski sistem.

"Taj sistem se nigde neće ukrštati sa ostalim drumskim saobraćajem što jeste garancija da je u pitanju pravi metro. On će ići iznad zemlje gde god je to moguće, budući da je to tri puta jeftinije nego podzemno, ali neće seći tokove saobraćaja, dok u centru grada mora da ide ispod zemlje", objasnio je Đilas.

"Izgradnja metroa će trajati dugo, jer je to projekat koji se nikada ne završava", rekao je gradonačelnik Beograda i dodao da, kada je reč o finansiranju, uvažava mišljenje Demokratske stranke Srbije da kroz partnerski odnos sa nekom državom treba doći do investitora.

"Treba videti i šta može da se dobije od Republike, ali situacija u Srbiji je sada mnogo teža nego u Beogradu", rekao je Đilas i dodao da izgradnja metroa nema veze ni sa politikom, ni sa strankama.

Đilas je dodao da će se po izradi studije doneti odluka o načinu finansiranja izgradnje - da li samo kreditom, ili uz potpunu koncesiju, ili kombinacijom ta dva rešenja.

"Metro se neće graditi tako što će pred neke izbore početi da se kopa tunel ili će se negde postaviti šine, već će izgradnja zaista početi kada bude utvrđeno na koji će se način obezbediti finansijska sredstva i kako će ih Grad vratiti", kazao je gradonačelnik Beograda.
Đilas je kazao da su se svi strani eksperti složili u tome da je Beogradu, ukoliko želi da reši problem saobraćaja metro neophodan. Prema njegovim rečima, metro koji će se graditi ne treba zvati ni lakim ni teškim, već "beogradski metro". Prema njegovim rečima, izgradnjom metroa povećaće se ekonomski i privredni kapaciteti Beograda, a izgradnjom stanica vrednost zemljišta oko njih će porasti. Kako se navodi u Informaciji, trase metroa bi trebalo realizovati tako da se obezbedi osnovni zahtev o punoj nezavisnosti trasa, uzimajući u obzir da ih je moguće izgraditi podzemno, tamo gde to zahtevaju uslovi opšteg saobraćaja, a ne postoje druge mogućnosti.

Prema Đilasu, tačan broj vagona, stanica i drugih karakteristika metroa trebalo bi da bude poznat kroz kompletnu studiju. "Ne postoji dilema da su dva osnovna pravca Zemun - Novi Beograd ka Ustaničkoj i drugi od Karaburme prema Banovom brdu i ka Vidikovcu", rekao je Đilas.

On je međutim dodao da o tome ima različitih mišljenja, kao i o tome da li treba graditi most preko Save samo za metro - pored mosta u Brankovoj ulici, ili to treba da bude i drumski most koji će izlaziti na Nemanjinu ulicu; da li glavna stanica treba da bude na Trgu Republike ili na Trgu Nikole Pašića.

Trase metroa obezbeđuju punu povezanost sa ostalim sistemima javnog prevoza, uključujući gradsku železnicu, a tačke povezivanja su Vukov spomenik, stanica Prokop, stanica Novi Beograd, u čijoj blizini je planirana izgradnja međugradske autobuske stanice.

Razvoj beogradskog metroa bi trebalo da se sprovede u dve faze - u prvoj bi se pristupilo izgradnji trasa koje čine polaznu osnovu mreže, a u drugoj bi se mreža širila s tim što bi preciznije analiziranje usledilo nakon izrade studijske i tehničke dokumentacije i procene opravdanosti ulaganja.

Antić: Ne očekujemo novac od Republike

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić kaže da je usvajanjem Informacije doneta "istorijska odluka", kojom Beograd nakon više decenija "ulazi u definisan sled događaja, koji će dovesti do izgradnje metroa".
"Beogradski metro će biti potpuno nezavisan šinski sistem i omogućiće da se građani u bliskoj budućnosti prevoze u skladu sa svetskim i evopskim standardima", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet za infrastrukturu je projekat izgradnje metroa stavio u red prioriteta, što je već dovoljna finansijska podrška za grad. "Svesni smo situacije da Srbija nije ravnomerno regionalno razvijena i ne očekujemo da Republika da ključnu finansijsku ulogu u izgradnji", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, Beograd će se potruditi da sa Republikom pronađe strane partnere koji će stati iza tog projekta i omogućiti finansiranje u povoljnim kreditnim arandžmanima i uz grejs period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: