Hrvatska dobija prvu srpsku banku

Vlada Vojvodina i Srpsko nacionaln veće u Hrvatskoj potpisali su sporazum o osnivanju Tesla banke u Zagrebu, čiji bi osnivački kapital pretežno bio iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

09:30

Default images

Obezbeđivanje osnivačkog kapitala je poslednji korak uoči predavanja zahteva Narodnoj banci Hrvatske za dobijanje licence za rad Tesla banke.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac naglašava da bi prema svom načinu poslovanja ta banka trebalo da bude razvojna.

"Pretpostavljam da će sve formalnosti oko osnivanja banke biti završene na jesen, a kada bude počela da radi banka će pretežno biti okrenuta povratnicima, ljudima koji su ostali u Hrvatskoj i izbeglicama iz Srbije koje žele da se vrate i započnu svoj biznis", rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, banka će funkcionisati kao razvojna i biće okrenuta prema srpskom življu u Hrvatskoj, ali će biti i faktor uzajamnog poverenja dve države i simbol povratka srpskog stanovništva u Hrvatsku.

"Tim korakom želimo istinski da svim povratnicima stvorimo pretpostavke za opstanak na ovim prostorima, jer trenutno žive pod teškim okolnostima", rekao je Pupovac.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je doneta odluka da Fond za razvoj Vojvodine bude prvi akcionar Tesla banke sa osnivačkim ulogom od 1,5 milion evra, što čini 10 odsto neophodnog osnivačkog uloga banaka u Hrvatskoj.

Pajtić je pozvao sve privrednike u Vojvodini koji su nekada živeli u Hrvatskoj da se uključe u taj projekat i postanu akcionari buduće Tesla banke, jer će time i efekti rada banke biti veći.

"Naša želja je da povratnicima u Hrvatsku omogućimo da razvijaju poljoprivredu, zadrugarstvo i mala i srednja preduzeća i na taj način sebi i svojim porodicama omoguće egzistenciju", rekao je Pajtić.

Banci je do sada pristupilo oko 10.000 malih akcionara, a u narednom periodu počeće upis velikih akcionara.

Ukoliko Narodna banka Hrvatske da dozvolu za rad Tesla banci, to će nakon 10 godina biti prva novoosnovana banka u Hrvatskoj. Sedište banke bilo bi u Zagrebu, a vremenom bi se otvarale filijale banke u svim većim gradovima u Hrvatskoj gde živi veći broj srpskih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: