Tadić: Neki su "nepristojno bogati"

Predsednik DS Boris Tadić rekao da i pored teške situacije u zemlji, postoji srednja klasa, ali i ljudi koji su "nepristojno bogati".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

15:38

Default images

Tadić je u Smederevu na sednici glavnog odbora DS rekao da se bogatstvom koje nema pravo poreklo mora pozabaviti tužilaštvo, a oni koji su bogatstvo stekli pošteno moraju biti zaštićeni.

Tadić je rekao da je u Srbiji neophodno pokrenuti sistem reformi koje u osnovi imaju uspostavljanje novog sistema vrednosti kod pojedinaca i nosilaca odgovornih funkcija.

Posle serija izjava o ekonomskom patirotizmu i potrebi da srpski biznismeni koji imaju of-šor kompanije u poreskim rajevima kapital prebace u srbiju, predsednik Srbije sada ide i korak dalje i trazi da se ispita poreklo novca, kako kaže, nepristojno bogatih ljudi.

Iako se iz ranijih izjava može samo pretpostaviti na koga misli, Tadić nije otkrivao konkretna imena.

On je rekao da će Srbija nastaviti sa ispunjavanjem ciljeva - među kojima je jedan od najvažnijih: sporazum sa MMF i privlačenje investicije koje obezbeđuju razvoj zemlje i stvaraju nova radna mesta. "Srbija ne doprinosi svetskoj ekonomskoj krizi i sve čini da na prostoru zemlje vlada stabilna makroekonomska politika", rekao je Tadić.

On je ponovio da se zemlja nalazi u teškom ekonomskom trenutku, i da ne umiruje činjenica da je u drugim zemljama još teže. "Neukusno je kada bivši predsednici vlada govore o teškoćama u kojima se nalazimo", rekao je Tadić i dodao da je vlada Mirka Cvetkovića svojim merama uspela da obezbedi da prosečna plata iznosi oko 430 evra.

On je kazao da prethodne vlade nisu vodile računa o "makropostignućima nego o kratkoročnim rezultatima", kao i da je neophodno planirati najmanje 10 godina unapred, kako bi se obezbedila stabilnost društva.

Prema njegovim rečima, unutrašnji kapacitet srpske ekonomije je bio bolji za odgovor na krizu nego u većini zemalja u okruženju, što jasno dokazuje nivo nezaposlenosti i ukupnog javnog duga.

Sa druge strane, kriza je, prema njegovim rečima, na videlo iznela višedecenijske strukturne nedostatke srpske ekonomije, koji će se moći sanirati samo strateškim planiranjem na period od jedne ili dve decenije.

"Mi, takođe, moramo pokrenuti i proces reformi u sistemu vrednosti i svakodnevnom ponašanju. Svaka reforma treba u sebi da sadrži ideju promene ponašanja - a to podrazumeva viši nivo odgovornosti i optimizma", poručio je Tadić.

"Nama nije potrebna nekritička podrška, nama je potrebna ozbiljna kritika, ali i optimizam. Samo sa novim optimizmom i patriotizmom možemo savladali nasleđene probleme", objasnio je Tadić.

Teškoću u realizaciji reformskog procesa, prema njegovim rečima, danas predstavlja politički sistem Srbije koji u određenoj meri koči razvoj. "I naša vlada i teoretičari u ovom trenutku moraju da razmišljaju o političkom sistemu koji je podsticajan za razvoj", kazao je Tadić.

Tadić: Srbija ne nameće liderstvo

Lider DS-a Boris Tadić kaže da Srbija ne pretenduje da bude ičiji lider i predvodnik, ali je svesna nesporne uloge ključnog činioca razvoja na zapadnom Balkanu. Tadić je rekao da će Srbija, i pored unutrašnjih problema u EU, nastaviti svoju politiku razvoja i integracija

On je rekao da EU mora u najskorijoj budućnosti da definiše svoj identitet i da odluči u kom pravcu će se njene granice širiti i da li će obuhvatiti zapadni Balkan.

Tadić je kazao da ni Srbija ne može biti izostavljena iz tog procesa. "To je interes i svih ostalih naroda zapadnog Balkana i same EU. Nikada se nije desilo da je proširenje proizvelo siromašenje građana EU. Siromašenje je izazvala svetska finansijska kriza koja nije nastala u novim članicama EU niti zemljama koje žele da postanu članice", naglasio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: