Tadić: U RTB Bor 450 miliona evra

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će u narednom periodu u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biti investirano oko 450 miliona evra.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 28.05.2010.

15:56

Default images

"U ovom kraju se nalazi oko 2,5 odsto svetskih razervi bakra, i zbog toga su izgradnja Topionice i geološka istraživanja radi otvaranja rudnika - prioritet", kazao je on.

On je dodao da se RTB "ne zatvara", već da predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije.

"Nisam siguran da bi podizanjem nivoa proizvodnje i nabavkom nove opreme država trebala da prepusti većinsko vlasništvo nekoj inostranoj kompaniji", dodao je Tadić. Tokom njegovog boravka u kombinatu bakra, pušteno je u rad novo rudno telo u kome se nalazi 6,2 odsto bakra u rudi, što je oko 20 puta više bakra od ležišta koja se trenutno eksploatišu.

RTB Bor pokretač razvoja Srbije

Država je označila opstanak Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB) za neprocenjiv državni interes i taj rudnik bi, zbog strateške sirovine - bakra, trebalo ponovo da postane pokretač razvoja Srbije.

Predstavnici vlade su najavili u prethodnom periodu da je veoma bitno da RTB Bor dobro radi i da će ga podržavati kako bi stabilizovao poslovanje i počeo da donosi profit državi.

Bakar je strateška sirovina koja se sve više traži u svetu i njegova cena raste, zbog čega će se raditi na otkrivanju novih ležišta te rude povećanju proizvodnje, izgradnji nove topionice i većem zapošljavanju.

Nema prodaje RTB-a po svaku cenu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je početkom aprila da narednih godina neće biti privatizacije RTB Bor ukoliko se ne pronađe vrhunski strateški partner. RTB je dva puta prodat na tenderu, ali su kupoprodajni ugovori raskidani, jer kupci nisu u predviđenom roku isplatili ugovorenu cenu.

Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprom, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara, a na drugom austrijski konzorcijum Atek, koji je pobedio sa ponudom od 466 miliona dolara, ali je taj tender poništen, jer ponuđač nije u roku uplatio sredstva.

RTB Bor je u 2009. godini zabeležio gubitak od 45 miliona dolara, što je za čitav milion dolara manje nego što se očekivalo, a gubitak je za sedam odsto manji nego u 2008. godini.

Plan je da se ove godine proizvede 24 do 25 hiljada tona katodnog bakra, pa će gubitak iz 2009. biti prepolovljen, a u narednoj godini se očekuje da će proizvodnja biti veća, sa tendencijom da do završetka nove topionice dostigne 55.000 tona bakra godišnje.

Tadić: Investirati u rudarstvo

Srbija je odlučila da investira u rudarstvo, jer ova profesija ima veliku perspektivu, kazao je predsednik Srbije Boris Tadić tokom posete rudarskom basenu Bor.U Srbiji nema srednjih škola za rudare, što je pogrešno, jer treba popularisati rudarski poziv, rekao je Tadić i dodao da ta profesija ima perspektivu u Boru.

"Zahvaljujući naporima direktora i njegovih saradnika, ali i rudara, došli smo do plate za rudare od 66 do 88 hiljada dinara", napomenuo je Tadić. Istraživanje čitavog ovog kompleksa je, prema njegovim rečima, od izuzetne važnosti, pri čemu je flotacija nemerljivo važna za zaštitu životne sredine, ali i mladih ljudi i dece koja žive u ovom delu Srbije.

"Rudari su mi posvedočili da je neophodno da se nabave nove bušilice, nova oprema za izvlačenje rude, jer to čuva njihovo zdravlje, ali i povećava konkurentnost i produktivnost i na taj način se vrlo brzo vraća ono što je investirano", naglasio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: