Cvetković: Srbija izašla iz krize

Srbija je formalno i statistički posmatrano izašla iz krize, pošto je rast BDP-a u prvom tromesečju bio oko jedan odsto, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.05.2010.

12:10

Default images

Cvetković je istakao da će građani pravi ekonomski oporavak u Srbiji osetiti sa značajnijim privrednim rastom i prekidom porasta nezaposlenosti.

"Trenutno smo formalno izašli iz krize jer je porast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine bio oko jedan odsto, ali se to još ne ogleda na život ljudi", rekao je Cvetković

Premijer je podsetio da je Srbija u krizu ušla sa višom stopom nezaposlenosti nego u drugim zemljama, od oko 14,5 odsto, a, prema njegovim rečima, tokom krize nezaposlenost je porasla za oko tri odsto.

On je naglasio i da je strateški problem Srbije i neadekvatna struktura privrede koja bi u većoj meri trebalo da se zasnivana na proizvodnji razmenjivih dobara, a ne na uslugama i nerazmenjivim dobrima. Cvetković je posetio da je u 2010. godini planiran privredni rast od dva odsto, a u 2011. ekonomska ekspanizija od tri do tri i po procenta. "Iza toga očekuje se da će privredni rast u Srbiji stabilizuje na pet do šest odsto godišnje, što bi bio vrlo dobar rast", ukazao je Cvetković.

Govoreći o kursu domaće valute, on je istakao da problem nije nestabilnost dinara već prevelika evorizacija u Srbiji, zbog čega vlada radi na procesu deevroizacije i podsticanja dinarskih kredita i dinarske štednje.

Imamo problem, ukazao je premijer, što funkcioniše dvovalutni sistem - u jednoj valuti građanin prima plati i kupuje hleb, a u drugoj planira svoje strateške odluke. "Treba da se koncentrišemo na dinar", rekao je Cvetković podsetivši da je "vlada već usvojila princip da nove podsticaje daje isključivo za kredite koji nemaju deviznu nego dinarsku indeksaciju".

Cvetković je istakao da, recimo, Poljska, nije imala pad BDP-a u vreme ekonomske krize zahvaljujući tome što je devalvirala nacionalnu valutu, a stanovnici Poljske to nisu osetili jer se zadužuju u domaćoj valuti, a ne uzimaju kredite indeksirane u evrima.

Premijer je podsetio da je Srbija u 2008. godini imala platnobilansni deficit od 17 odsto BDP -a, koji je lani smanjen na šest odsto BDP -a. Budžetski deficit je u 2009. bio 4,2 odsto vrednosti BDP -a, a privredni pad oko tri procenta.

Cvetković je istakao da je opšti cilj Vlade Srbije da Srbija postane zemlja sa razvijenom privredom i demokratijom, a takođe i država socijalne pravde. Navedeni ciljevi se ne dostižu u okviru mandata jedne vlade, ali služe kao vrsta putokaza gde zemlja treba da se kreće, rekao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: