Srbija plaća 36 mil. EUR za satelit

Srbija će morati da plati 36 miliona evra odštete izraelskoj kompaniji zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju špijunskog satelita, odlučio je sud u Londonu.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.05.2010.

14:34

Default images

Pored odštete izraelskoj kompaniji Imidžset Srbija će iz budžeta platiti i 1,38 miliona dinara na ime troškova izgubljenog spora kojim je pred redovnim sudom u Londonu osporavala nadležnost Medjunarodnog arbitražnog suda u Parizu u donošenju odluke po odštetnom zahtevu izrealske kompanije.

Međunarodni arbitražni sud u Parizu je 2008. godine doneo na osnovu tužbe izraelskog Imidžseta (ImageSet) doneo pravosnažnu presudu u korist te kompanije, ali je Srbija odlučila da nadležnost arbitraže u Parizu da odlučuje o tom predmetu dovede u pitanje pred redovnim sudom u Londonu.

U Republičkom javnom pravobranilaštvu je rečeno da je Srbija tužbu kojom se osporava nadležnost Medjunarodnog arbitražnog suda u Parizu podnela kako bi bila iscrpljena sva pravna sredstva koja vode odbijanju tužbenog zahteva izraelske firme u postupku koji je vodjen u Parizu. "Srbija više nema pravnih sredstava", rečeno je u Pravobranilaštvu.
U Vladi Srbije kažu da, kako sada stvari stoje, ne preostaje ništa drugo nego da se plati jer bi u suprotnom izraelska firma mogla da ide na prinudnu naplatu. Kako Blic saznaje u Vladi, pravni tim odmah po izboru novog republičkog javnog pravobranioca, što bi moglo biti već u četvrtak na sednici Vlade, stupiće u kontakt sa izraelskom firmom.

"Pokušaće se da se id na prebijanje duga ili otplatu na rate. Godina je krize, a reč je o izuzetno velikoj sumi. Nastojaćemo da se spor oko satelita okonča tako da građani Srbije ne trpe zbog greške jednog čoveka, bivšeg ministra", kažu u Vladi za naš list.

Vrhovni sud Srbije saopštio je 16. aprila 2009. godine da je odredio sprovodjenje istrage protiv Davinića, osumnjičenog da je zloupotrebom položaja izraelskoj firmi pribavio korist sklapanjem ugovora o korišćenju satelita u vrednosti od gotovo 45 miliona evra.

U odluci Vrhovnog suda se navodi da postoji osnovana sumnja da je Davinić kao ministar odbrane SCG izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, jer je iskoristio službeni položaj i pribavio korist izraelskoj firmi International tako što je sa njom zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra.

Ugovor je zaključen bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponudjača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG radi utvrdjivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga, saopštio je tada Vrhovni sud.

Pravni stručnjaci za Blic navode da je država mogla ceo problem da reši u svoju korist procesuiranjem Davinića. Utvrđivanje njegove krivične odgovornosti praktično bi bilo i ograđivanje države od korupcionaškog ugovora. To bi Srbiji omogućilo drugačiju poziciju prilikom arbitraže. Međutim, nije bilo moguće saznati ni dokle je stigla istraga u procesu protiv Davinića, o štetnom ugovoru koji je potpisan pre ravno pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: