Srbija van recesije, ali ne i krize

Rast BDP-a u prvom tromesečju ove godine povećan je za jedan odsto. što znači da je Srbija izašla iz recesije, kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

13:06

Default images

U prvom tromesečju ove godine realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u odnosu na isti period prošle godine bio je jedan odsto, iz čega se moze zaključiti da je Srbija izašla iz recesije, rekao je je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović.

Vukmirović je naglasio da je to prvi rast BDP-a posle pada u četiri uzastopna tromesečja 2009. godine i dodao da je po definiciji, za ulazak u recesiju potrebno da BDP ima pad u dva uzastopna tromesečja, a za izlazak je dovoljno samo jedno pozitivno tromesečje.

RZS je danas prvi put objavio "fleš ocenu" kvartalnog BDP-a Srbije, što je standard EU. Kako je objašnjeno, "fleš ocena" je uvedena u EU zbog svetske ekonomske krize i daje preliminarne rezultate, pošto se objavljuje 30 do 45 dana po završetku kvartala, ali je mogućnost greške minimalna.

Prava ocena kretanja BDP-a objavljuje se 60 do 90 dana po završetku kvartala.

Đogović: Izlazak iz recesije ne znači da smo izašli iz krize

Ekonomski saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, kaže da u pozitivnom rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine nema ničeg spornog, ali da to nije znak da smo izašli iz krize.
"Sasvim je očekivano da u prvom kvartalu ove godine BDP bude veći nego u istom periodu prošle godine, zato što ste prošle godine u prva tri meseca, a očigledno je i tokom celog prvog polugođa, imali izuzetno nisku statitističku bazu i značajan pad ukupne privrede. Početkom ove godine došlo je do otopljavanja dinamike domaće i inostrane tražnje i reaktiviranja zamrlih industrijskih kapaciteta koji nisu radili, poput Staklare Paraćin, Petrohemije Pančevo", kaže on. Đogović objašnjava da je "sasvim logično da je njihovim reaktiviranjem došlo do određenog pomaka. No, to ne treba da zavarava. Kada izađemo iz recesije, mi ne izlazimo iz krize jer se suštinski ništa nije promenilo u privrednoj strukturi ove zemlje".

On napominje i da statistički izlazak iz recesije ne znači da će građani odmah živeti bolje. "U ovoj godini građani zaista neće živeti bolje. Realna kupovna moć će biti niža nego što je bila prošle godine. Ako gledate prema stopi nezaposlenosti onda se mi i dalje nalazimo u recesiji. Jer ako bi došlo do smanjivanja broja nezaposlenih onda bismo stvarno mogli reći da smo izašli iz recesije i da izlazimo iz krize. Kada imate nizak intenzitet privrednih aktivnosti, hroničnu nelikvidnost i ovako lošu privrednu sturkuturu vi ne možete ni da računate na bolji standard domaćinstava u Srbiji", ocenjuje Đogović.

Prema njegovoj proceni izlazak iz recesije, makar i statistički biće alibi za odmrzavanje plata i penzija koje traže ministar ekonomije Mlađan Dinkić i vicepremijer Jovan Krkobabić.

"Naravno da će to da bude jedan od alibija za odmrzavanje plata i penzija, ali treba staviti prst na čelo i zapitati se odakle dolaze te plate i penzije. Kad imate ovako slabu privredu bilo kakav minimalni procenat povećanja prvo neće puno značiti građanima. S druge strane, samo će podsticati javnu potrošnju i može imati negativne reprekusije na inflacione tenzije što će na kraju neutralisati to povećanje plata i penzija", tvrdi Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: