Subvencije i za domaće računare

Vlada Srbije je usvojila uredbu o odobravanju subvencionisanih potrošačkih kredita za kupovinu računara domaće proizvodnje.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.04.2010.

13:39

Default images

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je, tokom obilaska fabrike Komtrejd iz Beograda, rekao da će mesečna rata tih kredita za nabavku najosnovnije konfiguracije kompjutera biti između 200 i 300 dinara u prvoj godini, a u drugoj i trećoj od 2.200 i 3.000 dinara.

Cilj uredbe je da omogući svim građanima, a posebno najmlađima, da kupe računare pod povoljnim uslovima, kaže Dinkić. Subvencionisani potrošački krediti odobravaju se sa godišnjom kamatnom stopom od 7,5 odsto, na rok od tri godine i grejs periodom od godinu dana.

Dinkić je najavio i da će za dve nedelje Vlada usvojiti uredbu koja će omogućiti subvencionisanu kupovinu domaćih softera. On je najavio da će danas biti doneta i odluka o ukidanju devizne klauzule za kredite za likvidnost, odnosno da će se od 1. maja u potpunosti preći na dinarske kredite za likvidnost, osim za namensku industriju.

On je rekao da će biti obezbeđeno još milijardu dinara iz budžeta za dinarske kredite za likvidnost i dodao da će za oko dve nedelje vlada doneti odluku kojom će omogućiti kupovinu softvera domaće proizvodnje putem subvencionisanih kredita.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić je istakla da je veoma važno to što je i oblast informacionih tehnologija uključena u paket mera države za izlazak iz ekomoske krize. Ona je kazala da će kupovina domaćih računara putem subvencionisanih kredita omogućiti građanima i privrednicima da nabave nove tehnologije i da povećaju nivo znanja i produktivnosti.

Matićeva je navela da u Srbiji ima petneastak domaćih prozivođača računara i na stotine domaćih firmi koje proizvode softver za računare.

Direktor Komtrejda Veselin Jevrosimović izjavio je da u vreme krize najviše pogođena informatička industrija, koja je pala za 22 odsto i ocenio da će ove mere Vlade Srbije da podstaknu prodaju računara.

"U 2008. godini u Srbiji je prodato 450.000 računara, a 2009. Taj broj je pao na 350.000, dok se u ovoj godini očekuje prodaja oko 390.000 računara", rekao je Jevrosimović i naveo da očekuje da će uz pomoć ove uredbe Vlade Srbije, broj prodatih računara u Srbiji ove godine biti oko 440.000.

Jevrosimović je naveo da u Srbiji ima oko 850 registrovanih kompjuterskih i softverskih firmi, tako da od te industrije direktno živi oko 100.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: