Tadić: Imamo plan za izlaz iz krize

Niš -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da državno rukovodstvo ima plan za izlazak iz krize i dodaje da zna da je građanima izuzetno teško.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Građane Srbije želim da obavestim da imamo potpuno jasan plan za izlazak iz krize. To je plan do 2020. godine koji će biti završen u narednim mesecima. Mi ćemo pred građane izaći s tim planom i tražićemo podršku za njegovu realizaciju", rekao je Tadić.

"Imamo potpuno jasan plan kako Srbiju treba razvijati, kako obezbediti stabilan i ravnomeran razvoj. Mi želimo da promenimo strukturu naše ekonomije i pretvorimo je u izvoznu", naglasio je predsednik Srbije tokom posete Nišu.

"Jasno ću reći izuzetno nam je teško i imamo ogromna iskušenja. Ubeđen sam da možemo da prevaziđemo ove teškoće. Znam da je građanima izuzetno teško, uživljavamo se u sve teškoće koje danas pogađaju naše građane i delimo probleme sa kojima se oni suočavaju", rekao je Tadić.

"U poslednjim godinama svetske ekonomske krize krenuće nova utakmica, nova borba, možda najveća na planeti, za pridobijanje novihinvestitora. Moramo krenuti prema investitorima" , rekao je Tadić.

On je najavio da će država kroz vladine institucije doneti odluke o posebnim podsticajima za razvoj gradova kao što je Niš, čime bi se obezbedio ubrzani ekonomski i ravnomerni razvoj. "U okolnostima globalne ekonomske krize, donećemo posebne mere za gradove koji su tom krizom najviše pogođeni", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, svetska ekonomska kriza je pogodila sve zemlje sveta,, ali je najveći udar prošao, dok se povećanje nezaposlenostijavlja kao povratni talas. Tadić je rekao da će saobraćajni Koridor 10 sigurno biti završen do 2012. godine i da će biti izuzetno važan za nove investicije.

Predsednik Srbije je rekao da ne treba stvarati atmosferu beznađa jer to ne doprinosi razvoju zemlje. "U svim državama u svetu, u uslovima krize, mediji, analitičari i intelektualci kritikuju vlast, ali istovremeno ne stvaraju atmosferu beznađa bez razloga. Kome nije teško i da li imamo pravo da se u okolnostima ekonomskog cunamija tako ponašamo", rekao je Tadić.

"Kritikujte vladu i mene gde god je opravdano, ali ne dozvoljavam da se stvara atmosfera da su svi isti od devedesetih do danas. To apsolutno nije istina", rekao je predsednik Srbije i dodao da nije tačno da su svi političari, profesori i lekari "korumpirani, lopovi i kriminalci", kao što nije tačno ni da svi novinari pišu neistine.

Cvetković: Ključ povećanje zaposlenosti

Predsednik Američke privredne komore Skip Bornhiter je rekao da ta komora smatra da je dosledna primena reformi ključna za buduće privlačenje stranih investicija, a posebno onih reformi koje podrazumevaju smanjenje birokratije i administrativnih procedura. „U periodu kada je nivo direktnih stranih investicija niži, od suštinske važnosti je da se pripremi teren za priliv novih investicija i podstakne preduzetnišvo“, rekao je Bornhiter.

Istovremeno, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je predstavnicima američkih i internacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji, članicama Američke privredne komore (AmCham), poručio da za Vladu Srbije u 2010. godini najveći prioritet predstavljaju povećanje zaposlenosti i privredne aktivnosti.

On je rekao i da postoji dobra saradnja na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za unapređenje konkurentnosti srpske privrede. Posebna pažnja posvećena je sprovođenju "giljotine propisa", unapređenju zakonodavstva iz oblasti radnih odnosa i propisima koji regulišu tržište nekretnina, rekao je Cvetković.

Premijer je zahvalio članicama Američke privredne komore za korisne predloge od kojih značajan broj treba da bude prihvaćen i sproveden u okviru "giljotine propisa".

Srbija

strana 1 od 253 idi na stranu