Nemci spremni da ulažu u Srbiji

Nemački investitori pozitivno ocenjuju poslovanje u Srbiji i 87 % bi se ponovo odlučilo da ulaže na srpskom tržištu, objavilo je Nemačko privredno udruženje.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.04.2010.

08:43

Default images

Svako drugo preduzeće koje je učestvovalo u anketi Nemačkog privrednog udruženja o uslovima poslovanja u Srbiji, očekuje rast prometa u 2010. godini, a 39 odsto planira veće investicije, kazali su predstavnici Udruženja.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit kazao je da su direktne investicije nemačkih firmi u Srbiju u kriznoj 2009. godini bile oko 50 miliona evra, a ove godine postoji mogućnost proširenje postojećih ulaganja na srpskom tržištu.

"U vreme krize to je veoma bitno zbog otvaranja novih radnih mesta", istakao je on i kazao da je za privlačenje novih investitora potrebno da Vlada Srbije bude efikasnija, posebno u smanjenju birokratije, izgradnji javne infrastruture, javnim nabavkama, subvencijama i poboljšanju pravne sigurnosti.

Oko dve trećine anketiranih preduzeća, kazao je Šmit, ocenilo je da su mere Vlade Srbije za ublažavanje krize bile prosečne ili neefikasne.
Predsednik Upravnog odbora Nemačkog privrednog udruženja u Srbiji Ernst Bode kazao je su privrednici ocenili da ekonomski položaj Srbije nije fantastičan, ali da je položaj preduzeća bolji nego u prošloj godini.

Oko 30 odsto anketiranih preduzeća svoje poslovanje u Srbiji ocenilo je kao dobro, dok 62 odsto navodi da je zadovoljavajuće, kazao je on i dodao da 48 odsto preduzeća očekuje rast prometa u 2010. godini, a 42 odsto rast dobiti.

Ambasador Nemačke u Srbiji Vofram Mas kazao je da ukupne nemačke investicije u Srbiji iznose oko 1,5 milijardi evra i da je Nemačka među najbitinijim trgovinskim partnerima Srbije.

Postoje potencijali za širenje trgovinske i privredne saradnje Nemačke i Srbije, naveo je ambasador Mas i kazao da o tom potencijalu govori i to što su nemačka preduzeća u vreme gobalne kize tokom 2009. godine proširila angažman u Srbiji i dodao da je prošle sedmice potpisan ugovor o investiciji nemačke fabrike čarapa Falke na jugu Srbije.

"Tim ugovorom je predviđena investicija od oko osam miliona evra i zapošljavanja 600 ljudi", kazao je Volfram Mas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: