Vlada poslala Jat na let u istoriju

Beograd -- Vlada Srbije odlučila je na telefonskoj sednici da osnuje novu nacionalnu aviokompaniju koja će zameniti Javno preduzeće „Jat ervejz“.

Izvor: B92
Podeli

Kako je rečeno u Vladi Srbije, nova kompanija biće osnovana uz minimalni novčani ulog, a od „Jat ervejza“ će preuzeti "sredstva koja su interesantna potencijalnim privatnim investitorima". Nakon osnivanja biće objavljen tender za dokapitalizaciju nove aviokompanije.

Kroz tender bi se pristupilo dokapitalizaciji, a potencijalni investitor može biti strateški partner iz avioindustrije ili finansijski investitor, koji može nastupati samostalno ili u okviru konzorcijuma.

Strateški partner će morati da podnese i detaljan program investicija u aviokompaniju, predlog o saradnji sa "Jat ervejzom" po početku funkcionisanja nove kompanije, kao i predloge o saradnji sa "Jat tehnikom" i Aerodromom.

"Radna grupa za poslovnu kosolidaciju Jata i menadžment te kompanije su konstatovali da Jat nije u stanju da posluje profitabilno u narednom periodu, tako da je Vlada donela zaključak da se osnuje nova kompanija koja će u narednom periodu preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika i koja će moći da bude dokapitalizovana od strane strateškog partnera", kaže državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković za B92.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kazao je ranije da će "vrlo brzo biti rešeno pitanje Jata, jer nacionalni prevoznik sa starom flotom ne može još dugo da leti". "U prvoj polovini ove godine moramo definisati status 'Jat ervejza', jer sa ovom flotom ne može da leti više od godinu dana", rekao je Mrkonjić i dodao da postoje dve postoje dve opcije za Jat evrejz, a to je da nađe strateškog partnera ili da bude prodat.

"Koncept je uglavnom zasnovan na tome da se stvori nova kompanija, koja će praktično biti nacionalni avioprevoznik, odnosno da se napravi tako da bude atraktivana za potencijalne investitore", objasnio je on.

Miljković kaže da se u ovom trenutku razmišlja samo o turskom partneru, ali dodaje i očekuje da će se u postupku javne nabavke biti dobijen veći broj potencijalnih strateških partnera od kojih će država izabrati najboljeg. Miljković dodaje i da će ime nove kompanije biti dogovoreno zajedno sa budućim investitorom.

"Rok za osnivanje nove kompanije je 75 dana, a ministarstvo za infrastrukturu i druga resorna ministarstva će formirati radnu grupu za konsultanta koji će u kasnijem periodu raspisati tender na osnov čega će biti izabran strateški partner za novu kompaniju", kaže Miljković i dodaje da će jedan deo zaposlenih biti prebačen na novu kompaniju.

"Što se tiče dugova, oni će uglavnom ostati na teretu postojećeg Jata. Država će kroz prodaju nekretnina i drugih vrednosti u celosti ili u delu nadoknaditi dugove poveriocima", navodi Miljković.

Nacionalni avio prevoznik je 2009. godinu završio sa dugom od 25 miliona evra i akumuliranim gubitkom iz 1990-ih od 146 miliona evra. Jat, u kome je zaposleno 1.200 ljudi, u vlasništvu ima 12 aviona starih više od 20 godina i koristi još tri zakupljena aviona.

Sindikat: Pogubna odluka za zaposlene

Miroslav Mijajilović iz sindikata Nezavisnost u "Jat ervejzu" kaže da je ova odluka "strašno loša i pogubna za većinu zaposlenih" i dodaje da će "oni koji će se naći u staroj kompaniji izgubiti posao na ružan način".

"Žao mi je kolega koji će ostati bez posla ili će za neku ' bednu siću' otići i dobiti socijalni program", kaže on i dodaje da je to sve trebalo da se reši na drugačiji način.

"Trebalo je da se prvo napravi kolektivni ugovor i na tome je sindikat Nezavisnot insistirao. Međutim, kolege iz drugih sindikata to ili nisu želeli, ili hteli ili nisu imali volje. Ja sam u poslednjih par dana čuo da sindikat pilota traži kolektivni ugovor ali sada je već kasno za to", navodi Mijajilović.

On kaže i da "nema niko ništa protiv da se nađe strateški partner i da se proda kompanija ali ne ovako" i podseća na primer "grčkog 'Olimpik ezvejza', koji je grčka vlada prodala Marfin grupi ali sada traži način da vrati tu kompaniju da bude državno preduzeće".

Mijajilović naglašava da se boji "da će se i Jat prodati kao što su se prodala i druga preduzeća koja su se do sada prodavala".

Jat: Brz proces do nove kompanije

Jat ervejz, povodom odluke Vlade da osnuje novu nacionalnu aviokompaniju, saopštio da će i u narednom periodu normalno poslovati i prevoziti putnike.

Jat je saopštio da će nova kompanija preuzeti deo zaposlenih i pojedinih sredstava za rad, a pritom biti oslobođena dugova, kako bi bila privlačnija za potencijalnog strateškog partnera. Jat će doprineti da proces osnivanja nove kompanije bude što efikasniji i brži.

Nova kompanija biće osnovana uz minimalni novčani ulog, a od Jat ervejza će preuzeti "sredstva koja su interesantna potencijalnim privatnim investitorima.

"Važno je napomenuti da je u pitanju veoma ozbiljan i kompleksan proces koji zahteva da prođe određeno vreme kako bi bio sproveden na zadovoljavajući način i u interesu svih zainteresovanih strana", navodi se u večerašnjem saopštenju Jat ervejza.

Dodaje se da je Jat ervejz dužan da prihvati i sprovede svaku odluku Vlade Srbije, kao vlasnika kapitala kompanije, a da će rukovodstvo nacionalnog avioprevoznika preduzeti sve kako bi doprinelo da proces osnivanja nove kompanije bude što efikasniji i brži.

"Obaveštavamo putnike, zaposlene, poslovne partnere, poverioce, kao i sve druge koji su na bilo koji način povezani sa Jat ervejzom da će nacionalni avioprevoznik u narednom periodu redovno i normalno poslovati i prevoziti putnike", navodi se u saopštenju.

Jat ervejz navodi da će nastaviti da unapređuje postojeće usluge, koje su "doprinele da u januaru Jat bude ocenjen kao peti najtačniji evropski avioprevoznik.

"Broj putnika Jat ervejza u martu ove godine porastao je za pet odsto u odnosu na isti mesec prošle", dodaje se u saopštenju.

strana 1 od 253 idi na stranu