Isti cilj Vlade, privrede i radnika

Predstavnici Vlade, privrednika i sindikata slažu se da je neophodno popraviti privredni ambijent u državi i očuvaju radna mesta u privredi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2010.

17:01

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da svi socijalni partneri moraju da rade na oporavku privrede i povećanju zaposlenosti. On je pozvao poslodavce da ponude više konkretnih projekata kojima se otvaraju nova radna mesta i dodao da će "Vlada obezbediti povoljne uslove finansiranja za realizaciju tih projekata i podsticaj zapošljavanja".

Cvetković je kazao da je cilj Vlade povećanje zaposlenosti, odnosno bolji standard i uslovi rada, i poručio da od toga neće bežati, ali da svi zajedno moraju da rade na oporavku privrede. "Od sindikata očekujem da se ponašaju tolerantno, što su i pokazali u prethodnom kriznom periodu", istakao je premijer.

Navodeći da je osnovni prioritet Vlade poboljšanje standarda svih građana, Cvetković je rekao da Vlada preduzima niz mera a da bi trebalo formirati radno telo sastavljeno od predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata koje će redovno pratiti realizaciju dogovorenih mera i rešavati probleme koji se javljaju. Cvetković je naveo da je početkom godine Srbija krenula putem oporavka, ka ostvarivanju planiranog privrednog rasta od dva odsto, ali da to još nije praćeno povećanjem zaposlenosti. "Za taj cilj potrebni su saradnja i poverenje socijalnih partnera radi unapređenja tržišnog ambijenta", kazao je Cvetković.

Predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da socijalni partneri treba da razmotre niz problema a kao glavna pitanja naveo je stvaranje uslova da na tenderima učestvuju domaće firme i da se veća pažnja posveti nerazvijenim područjima.

Orbović kaže da je potreban kvalitetniji privredni ambijent, od čega bi svi imali određene koristi, i jedino bi tako privrednici mogli da ostvaruju veću dobit, zaposleni da redovno primaju plate, dok bi vladi cilj trebalo da bude da poslodavci i zaposleni budu zadovoljni, da se budžet puni i da nema potrebe za zaduživanjem.

On je rekao da je za sindikat neprihvatljivo da pojedini poslodavci konstantno isplaćuju minimalne zarade i dodao da radnici u Srbiji imaju najmanje plate u okruženju. On je pozdravio odluku vlade da poveća minimalne zarade i naveo da te zarade preduzeća treba da isplaćuju u kratkom roku, tokom kriznog perioda.

Predsednik Sindikata je istakao i da je za sindikat neprihvatljivo dalje otpuštanje radnika, napominjući da je od 2001. godine u Srbiji izgubljeno oko pola miliona radnih mesta. "Izlazak iz krize je onog momenta kada broj radnika počne da raste, kada počnu da se vraćaju na radna mesta. To je znak da kriza posustaje", rekao je on.

Formirano privremeno radno telo

Vlada Srbije, Sindikat i poslodavci dogovorili su danas niz mera i formirali privremenu radnu grupu koja će se baviti prevazilaženjem ekonomske krize. Vlada se obavezala da radi na smanjenju javne potrošnje za jedan do dva procentna poena godišnje i da radi na unapređenju fiskalnog ambijenta.

Vlada se obavezala i na hitno otklanjanje svih administrativnih barijera, usvajenje zakona, obezbeđivanje stimulativnih uslova za otvaranje novih radnih mesta i proizvodnih pogona, podršku izvozno orjentisanim sektorima privrede ,prednost domaćim preduzećima prilikom javnih nabavki.

Poslodavci su se obavezali na uzdržavanje od otpuštanja zaposlenih, redovno isplaćivanje zarada, reinvestiranje dobiti u zemlji kao i da učestvuju u rešavanju problema preduzeća u nerazvijenim područjima.

Vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić je ukazao u neophodnost borbe protiv sive ekomomije ocenjujući da država indirektno pomaže sivu ekonomiju plašeći se socijalnih problema i otpuštanja radnika. "Svi bi trebalo da budemo ravnopravni", podvukao je Drakulić.

On je kazao da je jako dobro što je vlada u rešavanje krize uključila i privrednike i dodao da od vlade samo traže da im stvore uslove za poslovanje kakve imaju zemlje u regionu. „Država mora da se bavi socijalnim problemima, a mi da otvaramo nova radna mesta", kazao je Drakulić.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je ovo početak socijalne kohezije, ali da vlada mora da balansira između smanjenja javnih rashoda i obaveza jer mora da obezbedi i isplatu plata i penzija.

Predstavnici Sindikata su se obavezali na aktivno učešće na suzbijanje rada na crno i sive ekonomije, u donošenju programa socijane pomoći, da neće zaoštravati situaciju i da će sve probleme resavati dijalogom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: