Koridor 10 prava slika Vlade Srbije

Tenderska komisija Vlade Srbije trebalo bi u ponedeljak da odluči o najpovoljnijoj ponudi za izgradnju leve trake autoputa Horgoš - Novi Sad na Koridoru 10.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

14:45

Default images

Tender koji je zatvoren još u februaru odlagan je nekoliko puta zbog kako je tada ocenjeno loših ponuda. Izgradnja tog dela Koridora 10 je trebalo da počne još u martu. U ministarstvu kažu da je odluka odložena zbog naknadno prispele žalbe jednog od učesnika na tenderu.

Međutim, mediji pišu da je odlaganje usledilo jer je ponuda hrvatske firme "Hidroelektroniskogradnja" zadržana u pisarnici Vlade dok nije istekao rok za ponude.

Još pre dve godine, kada je formirana Vlada Srbije, izgradnja Koridora 10 označena je kao jedan od najvažnijih poslova koji će biti završeni do 2012. godine. Ipak, izgrađeno je tek nešto više od 50 kilometara, s tim da je ostalo još da se izgradi oko 200 kilometara auto-puta.

Problem oko izgradnje Koridora 10 nije samo u nedostatku novca, već i projektne dokumentacije, ali i administrativnih grešaka i nekoordinisanosti ministarstava koja su nadležna za izgradnju. Sekretar Udruženja za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić kaže da postoji problem i sa konkursima za obilaznicu oko Dimitrovgrada i za izgradnju leve trake auto puta Horgoš- Novi Sad, koji su raspisani pre šest meseci, a izvođači još nisu izabrani.

Kasni se i na radovima na mostu na Beški zbog nedostatka projektne dokumentacije i finansijskih sredstava. Kasni se i na izgradnji oko obilaznice oko Beograda i tunela kroz Straževicu koji su direktno priključeni na Koridor 10. Dobar deo toga je zbog nedostatka finansijskih sredstava i projektne dokumentacije i možda zbog dela nerešenih imovinsko-pravnih odnosa jer nije urađena potpuna eksproprijacija zemljišta“, kaže on.

O problemima oko Koridora 10 nedavno je govorio i ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić koji je rekao da postoji veliki nesklad u radu ministarstava i da je svako vukao na svoju stranu, a da je predsednik Tadić bio, kako je rekao,„zaprepašćen kada je čuo da Mrkonjić ne komanduje izgradnjom.

Novinar Politike Miša Brkić kaže da se na primeru Koridora 10 vidi kakve su menadžerske sposobnosti Vlade Srbije.

Možda mi imamo preduzeća koja će da naspu pesak pa da ga utabaju i stave asfalt i obeleže linije. Možda to sve imamo ali da neko osmisli i nadgleda ceo posao od projektovanja do presecanja vrpce nemamo. Ali nemamo ne zato što smo nesposobni već je zapelo na vrhu, tamo gde je trebalo da bude taj operativni menadžment, dakle u Vladi“, kaže on.
Za Koridor 10 zaduženi su istoimeno preduzeće i Putevi Srbije. Tolika administracija često je i najzaslužnija za velika kašnjenja. Zbog toga Goran Rodić ne veruje da će glavni auto put u državi biti gotov do 2012. Godine.

Ako se administracija mnogo umeša i može da se desi da ne bude gotovo do 2012. Treba struka da da glavnu reč, znači da se angažuju validni projektanti i izvođači radova i da se to završi. Inače ovako - jedna agencija, druga agencija, jedna firma, druga, treća firma... Sve to razvlači posao. Politika mora da bude sa strane, a esnaf i struka na prvom mestu. Onda će sve biti kako treba“, navodi Rodić.

Novo rešenja u Vladi Srbije vide u formiranju novog preduzeća koje će se zvati Autoputevi Srbije kome će biti u potpunosti poverena izgradnja Koridora. Novo preduzeće tako će biti treće u nizu za svega godinu dana kome Vlada poverava gradnju najvažnije srpske saobraćajnice.

Miša Brkić ocenjuje da je Koridor 10 prava slika srpskih koalicija jer to izborno unosan posao pa se sve partije bore da dobiju zaslugu za izgradnju par kilometara puta.

„U toj svađi i medijskom i izbornom prikupljanju poena nisu napravljeni ni planovi za izgradnju toga što treba da bude autoput ali su zatu uredno podignuti krediti. I u jednom trenutku se pojavio predlog koji je izazvao strašnu konsternaciju. To je da Srbija raspiše tender za ’project management’, odnosno firmu koja će voditi projektovanje i nadzor izgradnje Koridora 10. To je i priznanje da je vlada nesposobna da napravi auto put“, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: