Autoputevi Srbije umesto Koridora?

Godinu dana od osnivanja, preduzeće Koridor 10 biće ugašeno, a izgradnja oko 290 km međunarodnog puta kroz Srbiju biće poverena novoj firmi Autoputevi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

09:14

Default images

Vlada se na taj korak odlučila kako bi nastavak izgradnje koridora 10 bio neopterećen dugovima i lošim radom ”Puteva Srbije”, preduzeća koje će sa predvodničke uloge u projektu ostati bez ikakve nadležnosti, piše Blic.

Novo preduzeće tako će biti treće u nizu za svega godinu dana kome Vlada poverava gradnju najvažnije srpske saobraćajnice.

Do februara prošle godine za izgradnju koridora 10 bili su zaduženi „Putevi Srbije”, ali zbog njihovih loših rezultata Vlada je osnovala preduzeće „Koridor 10”, koje je bilo zaduženo da ubrza taj proces i učini ga efikasnim i transparentnim.

Sada, godinu dana kasnije, ukida se „Koridor 10”, koji je trebalo da radi sve do završetka izgradnje te saobraćajnice, i osnivaju se „Autoputevi Srbije”, koji će, kako kaže izvor lista „Blic”, direktno odgovarati Vladi, a biće zaduženi za projektovanje, eksproprijaciju i izgradnju autoputeva na teritoriji cele zemlje. Njihov prvi posao biće upravo gradnja koridora 10, projekta na kome su samo u poslednje dve godine pala već dva preduzeća.

Nejasno je zašto do sada niko iz „Puteva Srbije” nije smenjen niti je na bilo koji drugi način odgovarao za loše rezultate na koridoru 10. Nije jasno ni zašto, ako se već znalo da „Putevi” rade loše, u startu nije osnovano nezavisno preduzeće, već se bacilo još godinu dana na osnivanje firme koja zbog zavisnosti od „Puteva” nije mogla biti efikasna, i koja je kasnije ugašena. Rezultati su u svakom slučaju poražavajući - od predviđenih 250 kilometara saobraćajnica, za godinu dana je završeno 47. "Formiranjem firme „Autoputevi Srbije” trebalo bi da se oslobodimo stega koje su zbog vezanosti „Koridora 10” za „Puteve Srbije” negativno uticale na izgradnju koridora. „Autoputevi” će biti nezavisni, neće biti opterećeni lošom politikom „Puteva” i to bi trebalo da da rezultat", kažu iz Vlade Srbije.

Da li će država od lošeg konačno postati dobar investitor i završiti najvažniji nacionalni projekat, na kome bi godišnje mogla da zaradi oko milijardu evra, pokazaće i realizacija prvih zadataka koji će biti postavljeni pred „Autoputeve Srbije”.

Kako saznajemo, postavljeni su prioriteti, a prvi na listi je izgradnja severnog kraka (deonica od Horgoša do Novog Sada), koja bi trebalo da počne već sledeće nedelje. Za 14. april zakazan je i početak radova na obilaznici oko Dimitrovgrada, a do kraja godine u planu je i početak izgradnje saobraćajnice od Niša prema bugarskoj granici. U tom paketu je i nastavak gradnje obilaznice oko Beograda i nekoliko deonica do Makedonije.

Hoće li novo preduzeće biti efikasnije od prethodnih, videće se vrlo brzo. Ipak, i dalje se kao neizostavno postavlja pitanje ko je odgovoran što se gradnja koridora 10 poredi sa zidanjem Skadra na Bojani.

Mrkonjić deli crvene kartone Putevima Srbije

Već nedeljama se u vladajućoj koaliciji lome koplja oko toga na koji način će rukovodioci „Puteva Srbije” biti kažnjeni za dosadašnji loš rad. Glavnu krivicu, smatraju u Nacionalnom savetu za infrastrukturu, snose Zoran Drobnjak, generalni direktor tog preduzeća, predsednik UO Zoran Lilić, kao i Biljana Vuksanović, direktorka sektora za projektovanje i razvoj.

Drobnjaka i Lilića optužio je javno i nadležni ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je, međutim, i rekao da Vuksanovićeva nije odgovorna i da je krivica na višem nivou, iako je, kako se navodilo, priprema projekata bila najveći problem tokom rada na koridoru 10.

Kako saznajemo u Vladi, ko će od njih snositi sankcije i kakve će one biti, odlučivaće Milutin Mrkonjić.

"Mrkonjiću su ostavljene odrešene ruke da prepozna krivca i reši to na način kako misli da treba", kaže naš sagovornik.

Kako se nezvanično saznaje Vlada je odlučna da reformiše „Puteve Srbije”, a pokrenut je i postupak transformacije tog preduzeća koji će finansirati Svetska banka. Kako kaže naš dobro obavešteni izvor, moguće je da će „Putevi” biti pretvoreni u direkciju, a opcija je i da nastave sa radom, odnosno da se bave svojom primarnom delatnošću - održavanjem puteva.

U tom cilju formiran je i komitet, a u toku je postupak izbora konsultanta koji će napraviti akcioni plan za reformu „Puteva Srbije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: