Taksa na ljubimce pomoć životinjama

Beograđani koji imaju kućne ljubimce od jeseni će plaćati taksu od 500 dinara na godišnjem nivou, najavljeno je nedavno iz gradske uprave.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

13:47

Default images

Novac će se slivati u budžet grada odakle će se, prema najavi vlasti, prosleđivati za održavanje postojećih i gradnju novih azila za napuštene životinje. Taksu će za sada plaćati samo vlasnici koji svoje pse i mačke redovno vakcinišu i koji se nalaze u zvaničnoj evidenciji.

U septembru ili najkasnije oktobru, u poštanskim sandučićima vlasnika oko 80 hiljada registrovanih pasa i oko osam hiljada mačaka u Beogradu stići će uplatnica za komunalnu taksu za držanje kućnih ljubimaca na iznos od 500 dinara. Rok za uplatu takse biće do kraja godine, a pomoćnik sekretara za komunalne poslove Vladimir Terzin objašnjava da će ovako prikupljen novac biti korišćen za dobrobit životinja.

„Ja se nadam da su naši građani svesvi toga da problem i sa napuštenim životinjama i sa održavanjem azila mora da dobije finansijsku potporu. S druge strane, grad takođe planira da otvara takozvane ekološke zone po gradskim parkovima gde će ljudi moći slobodno da izvode svoje pse. Naravno, u tim oblastima će morati da bude pojačana dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, tako da to traži neku količinu finansijskih sredstava za koju se mi nadamo da ćemo iz ovih izvora moći da dobavimo“, kaže on.

Jelena Tinska, aktivistkinja za zaštitu prava životinja, je za B92 izrazila bojazan da će se sada mnogo više pasa naći na ulici. „Ukoliko vi imate svoje životinje koje ste uzeli sa ulice i pomogli gradu da ne budu lutalice, sada morate da platite porez na vašeg psa umesto da grad vama plaća što ste uradili njihov posao i sklonili ga sa ulice. Vi morate da ga hranite, da ga lečite, da ga vakcinišete i još da plaćate što ga imate“, kaže ona

Uvođenje takse na kućne ljubimce odluka je lokalnih samouprava, kaže načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Mićović i dodaje da se o toj ideji nisu raspitivale samo beogradske vlasti. Iako su čelnici prestonice o uvođenju ove takse odlučili još pre osam godina, baza podataka o kućnim ljubimcima formira se od 2007. godine. U njoj su za sada samo psi i mačke, objašnjava Mićović.

„U procesu vakcinacije se izvršava ažuriranje baze podataka i u tom trenutku imamo jasan uvid očitavanjem čipa koliko ima pasa i novih pasa, tako da se ta baza automatski ažurira svake godine. Teško je reći koliko je taj podatak zaista validan – to je pitanje procene komunalnih službi“, kaže on.

Hrčci, gmizavci ili papagaji za sada ostaju van evidencije, a njihovi vlasnici bez obaveze plaćanja gradske takse. Paralelno sa uvođenjem takse na kućne ljubimce, u beogradskoj upravi za jesen najavljuju otvaranje još dva azila za napuštene životinje i to na Paliluli i u Mladenovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: