Registracija poljoprivrednih dobara

Beograd -- Danas je poslednji rok za obnovu poljoprivrednih gazdinstava i registraciju novih, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji mogu još danas da izvrše upis novih gazdinstava ili obnovu registracije već postojećih, jer danas ističe poslednji rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava koja je počela 1. februara ove godine.

Proces registracije i obnove registracije gazdinstava je pojednostavljen - registrovana gazdinstva će od ove godine prijavljivati samo grupe poljoprivrednih kultura koje sade ili seju, a od 2011. godine registracija će se obnavljati samo ako ima nekih promena.

Ukoliko gazdinstva nemaju nikakvu promenu u toku prethodne godine, od 2011. godine neće više morati da dolaze u Upravu za trezor, kao što je to dosad bio slučaj.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da budu fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a registracija se obavlja veoma brzo i bez plaćanja bilo kakvih naknada.

Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da u njemu postoji najmanje pola hektara obradive zemlje.

Ukoliko poljoprivrednici ili pravna lica žele da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je da se obrate lokalnoj filijali Uprave za trezor, gde će dobiti sve neophodne podatke i formulare koje je neophodno ispuniti.

Ministarstvo poljoprivrede je prvi put uspostavilo Registar poljoprivrednih gazdinstava 2005. godine, kako bi se prikupili svi bitni podaci koji se koriste za planiranje mera u oblasti poljoprivrede, uspostavila lakša komunikacija sa poljoprivrednicima i sakupili podaci na osnovu kojih poljoprivrednik ostvaruje pravo na subvencije.

Za poljoprivredna gazdinstva je od ključne važnosti da prijave tačne podatke u Registar, jer u suprotnom mogu da izgube pravo na neke subvencije.

strana 1 od 246 idi na stranu