Država će preuzeti dugove Jata?

Beograd -- Srbija razmatra načine da nacionalnog avioprevoznika učini atraktivnijim za strane investitore, pa u okviru toga razmišlja i o preuzimanju dugova "Jat ervejza".

Izvor: Tanjug
Podeli

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je situacija u Jatu tako teška, "da ne samo da vam niko neće dati ni peni, nego vi morate nekom da platite da bi uložio u njega".

Rojters podseća da je srpska vlada ove sedmice saopštila da planira da sledećeg meseca objavi tender za prodaju većinskog udela u Jatu, a Cvetković je rekao da je plan koji se razmatra sličan modelu primenjenom prilikom prodaje grčke aviokompanije "Olimpik erlajnz".

Po tom modelu bi se formirala nova kompanija, koja bi preuzela aktivnosti postojeće firme, dok bi vlada preuzela na svoja pleća troškove otpuštanja zaposlenih i dugove, objasnio je Cvetković.

"Ako ćemo već da plaćamo, što ćemo verovatno morati da uradimo, zašto onda da ne počnemo od početka i rešimo se nasleđenih problema u sferi kreditora i viška radne snage", rekao je premijer.

Srbija, koja je najveći kreditor Jata, traži partnera koji bi preuzeo 51 odsto gubitaša Jata. Kompanija je početkom marta objavila da je 2009. godinu završila sa gubitkom od 16,5 miliona evra, a dodatno planira da uzme 51,5 miliona evra kredita za restrukturalizaciju, obnovu zastarele flote i potencijalno partnerstvo sa turskom aviokompanijom "Turkiš erlajnz", objašnjava Rojters, navodeći da turska firma za sada nije donela nikakvu odluku.

Prema Cvetkoviću, turski avioprevoznik je jedan od nekoliko mogućih kupaca većinskog udela u Jatu.

strana 1 od 246 idi na stranu