Aerodrom Lađevci i za civile?

Kraljevo -- Vojni aerodrom Lađevci mogao bi da postane i civilni ukoliko studija opravdanosti pokaže da je taj projekat opravdan.

Izvor: FoNet
Podeli

Grad Kraljevo poverio je izradu ekonomsko-saobraćajne studije opravdanosti pretvaranja Vojnog aerodroma Lađevci u mešoviti, beogradskoj kompaniji Mašinoprojekt kopring.

Ukoliko studija pokaže opravdanost projekta, koji ima podršku Ministarstva odbrane i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, oko dva miliona stanovnika centralne Srbije moglo bi da koristi aerodrom u Lađevcima.

Predstavnici četiri grada i sedam opština centralne Srbije pokrenuli su prošle godine zvaničnu inicijativu da se vojni aerodrom Lađevci između Kraljeva i Čačka, koristi i kao civilna vazdušna luka.

Aerodrom Lađevci ima pistu dugu 2.200 metara. Da bi ova vazdušna luka dobila sertifikat za međunarodni saobraćaj, pista bi trebalo da se produži za još oko 300 metara, a pistu i rulnu stazu treba proširiti za 15 metara.

Kontrolni toranj na aerodromu porušen je pre 11 godina u NATO bombardovanju. Osim tornja trebalo bi da se izgradi civilni terminal, kao i zgrada za prijem putnika.

Srbija

strana 1 od 246 idi na stranu