Srbija je u dugovima do guše

Beograd -- Srbija je visoko zadužena zemlja sa 22,8 milijardi evra obaveza prema inostranim kreditorima na osnovu pokazatelja Svetske banke i MMF-a.

Izvor: Novosti
Podeli

Narodna banka Srbije i nadležni pokušavaju da ublaže situaciju tvrdeći da smo i dalje srednje zadužena država sa učešćem duga u BDP od 74,1 odsto, odnosno šest odsto ispod granice koja nas odvaja od visoko zaduženih, kaže ekonomista Mlađen Kovačević.

On ističe da je u poslednje dve godine došlo do drastičnog pogoršanja spoljne zaduženosti, a sa uzimanjem kredita nastaviće se i u ovoj i u sledećoj godini, što nas može dovesti u dugoročno tešku dužničku krizu.

Kovačević ističe da najviše treba da nas brine ukupan dug iako iako Narodna banka Srbije insistira da privatno zaduženje, odnosno obaveze preduzeća prema inostranstvu, ne treba razmatrati.

"Mislim da ima i te kako razloga za zabrinutost. Jer, šta će biti, na primer, ako jedan "Telekom" zapadne u probleme i ne bude u stanju da otplaćuje svoje rate kredita. Scenario je prost. Siti banka ili bilo koji drugi kreditor kod koga se ova kompanija zadužila može zauzvrat, zbog neplaćenih obaveza, da ovu našu nacionalnu kompaniju preuzme po minimalnoj ceni", kaže Kovačević.

On objašnjava i da će sposobnost da vraćamo kredite najviše zavisiti od snage naše privrede koja jedino može da obezbedi devize.

"Što se tiče države, ona će uvek naći način da reguliše svoje obaveze. Može da reprogramira dugove, da uzima nove kredite, što i čini već godinama. Na primer, od Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, MMF... Ali, i to ima cenu. Pitanje je pod kojim uslovima, po kojim kamatama može da se zadužuje. Srbija samo po osnovu kamata duguje šest milijardi evra za period od četiri do pet godina. Oni koji zajme očigledno ne misle kako će te kredite da vraćaju", odlučan je Kovačević.

"Od 1. januara 2001. godine do danas država je po osnovu inostranih kredita, privatizacije... uzela 70 milijardi dolara. Kuda je taj novac otišao ja ne vidim. Za devet godina nismo izgradili nijedan novi most niti je završen Koridor 10, ni bilo koja značajnija investicija" , kaže profesor Kovačević.

Kovačević ocenjuje da će država nastaviti da se zadužuje.

"Već ima naznaka da će nam Kinezi najverovatnije dati milijardu evra zajma, a Rusi oko 800 miliona evra. U najavi su i nove pozajmice Evropske investicione banke... A najavljuje se i prodaja "Telekoma" do kraja godine, u trenutku kada kriza i dalje drma Evropu, što znači da će cena za takav srpski resurs biti mnogo manja nego u nekom drugom, boljem vremenu. Država nastavlja da krčmi svoje "porodično blago", da rasprodaje sve što ima. Pominje se i privatizacija EPS - a kao glavni interesent javlja se češki "Čez", odnosno jedna državna institucija. Kako je moguće da strana državna kompanija može da bude bolji gazda od nas samih u svojoj kući", pita se Kovačević.

On napominje i da naša situacija nije daleko od "grčkog" scenarija, jer trošimo 25 odsto više nego što zarađujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu