Fijat već umorio radnike Zastave

Zbog zdravstvenih razloga, godina, „preopterećenosti na poslu” i „zapadnjačkog načina rada”, neki radnici Fijata napustili su FAS i vratili se na državne jasle.

Srbija

Izvor: Politika

Četvrtak, 18.03.2010.

00:38

Default images

Iako su svi gunđali, malo je radnika Zastave koji prethodne dve godine nisu priželjkivali i potajno se nadali da će dobiti angažman u Fijatu, odnosno u fabrici „Fijat automobili Srbija” (FAS), a sada, posle samo mesec dana probnog rada, neki su, izgleda, procenili da „zapadnjački tempo” nije za njih.

Prethodnih dana, dvadeset, od ukupno hiljadu novoprimljenih radnika, odlučilo je da napusti FAS i vrati se u matičnu firmu. Razlozi su različiti, a broj onih koji bi da se otarase novih, tek odštampanih radnih knjižica, uskoro bi mogao biti i veći. U sindikatu, međutim, ne očekuju „značajnije potrese”.
„Ima mnogo nesnalaženja. Fijat forsira posao i radnici, u odnosu na prethodni period, sada moraju da obavljaju mnogo više operacija na traci. Neki od njih ne mogu da izdrže taj tempo. S druge strane, neki poslovi još nisu normirani i ne zna se koliko se dobija za prekovremeni rad. Mali je razmak između smena, a radnicima je, očigledno potrebno više odmora. Mnogi više vremena provode u fabrici, nego kod kuće, budući da se ponekad ostaje i posle isteka radnog vremena, kaže Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata Zastave.

Ovaj sindikalni lider, međutim, ne smatra da u napuštanju FAS-a postoji „neko pravilo” i navodi da je „svaki slučaj specifičan za sebe”.

„Ima onih koji zbog godina ili zdravstvenih razloga ne mogu da izdrže preopterećenost na poslu. Među njima je dosta žena. Drugi, pak, kažu da su pauze kratke, a jedan broj je u grupu radnika kojima je ostalo pet godina do penzije. Oni žele da se vrate u Zastavu i podignu otpremnine zagarantovane socijalnim programom. Plaše se da bi ih FAS mogao otpustiti, a u tom slučaju im sleduje samo zakonska, ne i beneficirana otpremnina“, objašnjava Mihajlović.

Ipak, kaže on, „nadam se da brojnijih odlazaka neće biti, a umesto onih koji vraćaju radne knjižice, posao će biti ponuđen radnicima koji nisu primljeni u prvom krugu“.

Razlozi zdravlje i godine, ne novac

Jedan od onih koji je napustio FAS je i pedesetdvogodišnji Tomislav Ivanović, montažer creva za kočnice. Nisam ja nikakav heroj i šta ima o tome da se priča. Otišao sam iz zdravstvenih razloga i to je to“, kaže ovaj radnik.

Njegov vršnjak i kolega sa montažne linije Marko Despotović navodi da će po povratku u Zastavu najverovatnije konkurisati za socijalnu otpremninu. Posle 30 godina rada više nisam u stanju da se bakćem na poslu. Mislio sam da mogu, ali ne ide i sada ću da se prijavim za odlazak po socijalnom programu, navodi ovaj, sada već bivši radnik FAS-a.
Portparol FAS-a Đuzepe Zakarija smatra da je odluka „malog broja radnika” da napuste fabriku njihov „lični čin”, te da u Fijatovom kodeksu ponašanja „nema ničeg neuobičajenog”.

„FAS u ovom momentu zapošljava hiljadu radnika, koji veoma angažovano rade na potpuno zadovoljavajući način i zbog toga što osećaju da su deo projekta koji ima budućnost. Dakle, nemam nikakav komentar na izbor malog broja radnika, koji su, pošto su stariji od 50 godina, umesto da nastave da rade, odlučili da primaju dohodak od države“, kaže Zakarija.

On dodaje da „u kodeksu ponašanja, koji se primenjuje u svim fabrikama Fijata u svetu, i koji nije objavljen samo u Kragujevcu nego na pet kontinenata, niko ne vidi ništa ’neuobičajeno’. Izuzev ako neko ’neuobičajenim smatra obavezu da se na poslu nađe u dogovoreno vreme i da ga napusti kada istekne radno vreme.

Zakarija ne iznosi podatke o visini mesečnih primanja u FAS-u, ali kaže da su „nešto veća nego u prethodnom periodu”. Sindikalni lider Zoran Mihajlović ne smatra da su zarade razlog što radnici napuštaju FAS. On navodi da će plate najverovatnije ostati iste kao u Zastavi, a to znači u proseku 27 hiljade dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: