Tri svetske pivare hoće BIP

Za kupovinu većinskog paketa akcija BIP-a zainteresovane su tri velike kompanije, sa kojima bismo mogli da udvostručimo proizvodnju, kažu u BIP-u.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 09.03.2010.

09:19

Default images

Tri velike inostrane pivare, čija imena su još uvek tajna interesuju se za kupovinu većinskog paketa akcija Beogradske industrije piva. U BIP-u očekuju da bi u slučaju da obezbede strateškog partnera uspeli da udvostruče proizvodnju i učešće u prodaji na tržištu. U ovom trenutku BIP proizvede i proda oko 300.000 hektolitara piva godišnje i drži šest odsto tržišta.

U Miodrag Radovanović, predsednik Sindikata BIP-a.kaže da bi BIP uz minimalna ulaganja i dobar marketing veoma brzo mogao da dostigne proizvodnju od 600.000 hektolitara piva godišnje.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku BIP u svom vlasništvu ima pivaru u Beogradu (kod Mostarske petlje) i fabriku sokova u Krnjači u kojoj su proizvodi samo sirće.

Proizvodnja gustih sokova je obustavljena, a gaziranih premeštena u fabriku na Mostarskoj petlji. BIP raspolaže sa 13 hektara na atraktivnim lokacijama u Beogradu u Knez Danilovoj ulici i na Mostarskoj petlji.

Fabrika piva u Čačku je prestala sa radom, a zbog neplaćenog poreza u visini od 6,1 milion evra država je BIP-u oduzela 40 odsto imovine uključujući i sladaru u Čačku. Radovanović kaže da postoji mogućnost da se oduzeta imovina vrati BIP-u kroz program konverzije dugovanja.

"S obzirom na to da je linija za otakanje u fabrici piva stara sedam godina strateški partner bi zarad efikasnije proizvodnje trebalo da nabavi novu. Takođe, potrebno je investirati u kotlarnicu i sistem za hlađenje. To znači da bi strateški partner u prvoj godini u novu opremu trebalo da uloži između osam i 10 miliona evra. U BIP-u trenutno radi oko 570 radnika od kojih je višak oko 100 do 150 ljudi. Očekujemo da će novi vlasnik ponuditi adekvatan socijalni program za one zaposlene koji budu prekobrojni" , ističe naš sagovornik.

Prema podacima Agencije za privatizaciju iz oktobra prošle godine ukupan dug BIP-a iznosio je 632 miliona dinara, što je potvrđeno i u tom preduzeću. Sredinom februara Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji Beogradske industrije piva zaključen u novembru 2007. sa litvansko-švedskim konzorcijumom zbog nepoštovanja ugovornih obaveza. Ugovor o prodaji 51,9 odsto akcija pivare sa konzorcijumom litvanske Alite i švedskog Junajted nordik beveridžisa raskinut je zbog toga što nije investirano 2,6 miliona evra u drugoj godini od prodaje, nisu otkupljene akcija malih akcionara, prinudne naplate zbog neizmirivanja poreskih obaveza kao i zbog raspolaganja imovinom preduzeća suprotno odredbama ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: