Mrkonjić: Strateški partner za Jat

Kraljevo -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da će pregovori o strateškom partnerstvu za prodaju aviokompanije Jat početi u martu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Mrkonjić je rekao da je dogovoreno da menadžment Jata uđe u razgovore sa budućim strateškim partnerom bez koga će država teško prodati ovu avio kompaniju. "Bez strateškog partnera sama država će mnogo teže dovesti Jat na poziciju da bude ozbiljna kompanija, što jeste državni interes", rekao je on.

Kako je naveo, zato je menadžment dobio zadatak da pripremi osnovne elemente, što je i učinio, i 1. marta će podneti izveštaj Vladi, posle čega će se nastaviti pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima.

Mrkonjić je dodao da je novi mendžmenta Jata, izabran u julu prošle godine, izradio program realizacije sanacije kompanije. "U ovom programu stoji da je Jat prošlu godinu završio sa gubitkom od 20 miliona evra koje je Vlada obezbedila da im se plati, za ovu godinu su od Vlade tražili garanciju od 40 miliona evra kako bi je isterali do kraja sa pozitivnom nulom, bez nabavke aviona za koje nema para i sa postojećom flotom", rekao je on.

Inače, mediji poslednjih dana pišu o navodnom interesu bivših vlasnika kompanije Marbo, biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, da uđu u partnerstvo sa državom i postanu vlasnici 51 odsto nacionalnog avioprevoznika.

"Što se mene lično tiče, dobro je i da naši ljudi budu uključeni u strateško partnerstvo i da firma koja bude solventna uzme Jat i realizuje program", smatra Mrkonjić.

strana 1 od 226 idi na stranu