Korporativne obveznice Telefonije

Beograd -- Prve korporativne obveznice u Srbiji emitovaće uskoro beogradska Telefonija, kako bi prikupila sredstva za dovršetak projekta gasifikacije.

Izvor: Blic
Podeli

Ukupna emisija ovih obveznica biće dva miliona evra, imaće ročnost na četiri godine sa kamatnom stopom od 7,5 odsto, plus jednogodišnji euribor.

Kada Komisija za hartije od vrednosti odobri izdavanje ovih obveznica, moći će da ih kupe i pravna i fizička lica, ali one ipak najviše treba da privuku institucionalne investitore kao što su osiguravajuća društva, penzioni i investicioni fondovi.

Finansijski savetnik na izdavanju ovih obveznica je "WM Equity Partners", a agent emisije je Rajfajzen banka. Vladimir Pavlović, direktor "WM Equity Partnersa", objašnjava da su izdavanjem ove potpuno nove hartije na finansijskom tržištu želeli da omoguće kompanijama alternativu bankarskim kreditima.

Inače, u Srbiji su kompanije izdavale samo komercijalne zapise, a i to jako retko. Razlika između komercijalnih zapisa i korporativnih obveznica je u tome što su zapisi kratkoročni (do godinu dana) i što emiter za njih treba da da hipoteku. Kod obveznica, međutim, nema hipoteke i umesto toga se stavlja veliki akcenat na disciplinu izdavaoca. Ukoliko emiter prekrši stroga pravila i uveća svoj dug, svaki kupac obveznica može da zatraži da emiter otkupi njegove hartije.

„S druge strane, ovom obveznicom smo želeli da ponudimo investitorima instrument koji je po riziku i prinosu između bankarskog depozita i ulaganja u akcije. Korporativne obveznice funkcionišu tako što i emiter i investitor nađu cenu koja je između bankarskog kredita i kamate na depozit“, kaže Pavlović.

I dok pravni tim završava dokumentaciju koju će poslati Komisiji za hartije od vrednosti, istovremeno se radi na kreiranju kapilarne tražnje. Pavlović navodi da do sada imaju dogovor sa tri velika investitora koji će biti noseći stubovi ove investicije, ali i pored toga žele da imaju i manje investitore.

„Želimo da imamo barem 10-15 malih investitora koji će imati male uloge i kojima neće biti cilj da dugo drže ovu korporativnu obveznicu u svojim rukama, nego će želeti da je prodaju. I tu je upravo drugi veliki cilj, a to je da se napravi sekundarno tržište, da se sa ovom obveznicom trguje na Beogradskoj berzi. Ukoliko vidimo da se na javnom pozivu za upis ovih obveznica pojavilo jako puno interesenata, onda ćemo da razmislimo da li Telefonija može da izda novu emisiju i tako supstituiše neki postojeći kredit“, kaže Pavlović.

strana 1 od 226 idi na stranu