"Zastava tim" napravio elektromobil

U kragujevacu je proizveden prototip putničkog vozila na električni pogon na platformi automobila Zastava 10, saopštio je tim eksperata "Zastava tim".

Srbija

Izvor: FoNet

Utorak, 09.02.2010.

09:31

Default images

Putnički automobil na električni pogon na platformi "zastave 10" uradila je nevladiona organizacija "Zastava tim" koja okuplja inženjere Zastave, a projekat je finansijski podržala Regionalna privredna komora Kragujevac.

Tehnički detalji prvog kragujevačkog elektromobila, čije se vozne karakteristike ispituju, još nisu saopšteni, a prema prvim informacijama, vozilo će moći da ostvari brzinu od 120 kilometara na sat i pređe 100 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

Predsednik Skupštine udruženja "Zastava tim" Zoran Radojević kaže da je "alarmantno stanje u oblasti životne sredine u svetu" nametnulo temu razvoja automobila sa električnim pogonom, ali će se, kako je rekao, na njihovu masovnu proizvodnju sačekati još nekoliko godina.

"Procenjujemo da će biti potrebno nekoliko godina do stvaranja uslova za visokoserijsku proizvodnju ovih vozila, a mi smo izabrali optimalni niskobudžetski pristup, uz maksimalno korišćenje postojećih modela prilikom konverzije klasičnih automobila sa unutrašnjim sagorevanjem u elektromobile", naglasio je Radojević.

"Ne bih rekao da je to prototip, već eksperiment", dodao je Radojević, koji je i generalni direktor grupe "Zastava vozila". On je objasnio da su taj projekat realizovali tako što su napravili jedan automobil u koji su ugrađene komponente, odnosno baterije, motor i upravljački sistem od kineskog proizvođača, sa kojim su, kao strukovno udruženje inženjera, sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

On nije želeo da precizira ime kineskog parntera, ali je rekao da je reč o vodećem svetskom proizvodjaču i isporučiocu specifičnih elektrokomponenti. Radojević je dodao "da sada slede putna ispitivanja i vozne karakteristike automobila na električni pogon pošle čega će taj automobil biti i promovisan".

"Naš predlog je da se dalji razvoj tog automobila prebaci u grupu 'Zastava vozila' u Tranziocioni centar u restrukturiranju i ako taj razvoj uspe, da se udje u proizvodnju tih niskobudžetnih elektro vozila i da se zaposle ljudi koji nisu našli mesto u preduzeću 'Fijat automobili Srbija' (FAS) ", rekao je Radojević.

Naglašavajući "da veliki broj vrsnih 'Zastavinih' inženjera nije u FAS-u iz razloga što to srpsko-italijansko preduzeće neće u Kragujevcu organizovati razvojne delatnosti", Radojević smatra "da tu situaciju treba iskoristiti za dalji razvoj vozila na električni pogon i to ne samo putničkih već i autobusa".

"Tom proizvodnjom bavila bi se grupa "Zastava vozila" ukoliko bi bila podržana od strane nadležnih institucija u državi", rekao je Radojević i podsetio da je u fabrici "Zastava automobili" pre dve godine napravljen "jugo" na električni pogon, ali je taj projekat prekinut zbog dolaska "Fijata" u tu kragujevačku fabriku automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: