Alpina dobila tender i zamrzla spor

Austrijska kompanija Alpina odlučila je da na godinu dana zamrzne proces arbitraže pred sudom u Parizu, zbog raskida ugovora za koncesiju Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

22:53

Default images

Alpina je takvu odluku donela nakon što je obaveštena da je pobedila na tenderu za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada i auto-puta do granice sa Bugarskom na Koridoru 10.

"Ova vest nas je obradovala i odražava izuzetno korektan tretman naše kompanije na tržištu Srbije, koja će i dalje nastaviti da značajno investira u Srbiju i da zapošljava domaću radnu snagu i domaće resurse i time doprinosi daljem jačanju ekonomske aktivnosti u Srbiji", ocenila je Alpina.

"Zbog toga smo odlučili da zamrznemo proces arbitraže u Parizu, koji se vodi zbog raskinutog Ugovora o koncesiji Horgoš - Požega na godinu dana i da u što skorijem vremenu na pravno valjan način postignemo obostrano zadovoljavajući sporazum sa Vladom Srbije", navedeno je u saopštenju "Alpine".

Podsetimo, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je krajem januara rekao da će "kompanija Alpina, zbog toga što je tužila državu, biti diskvalifikovana na tenderu za završetak severnog kraka Koridora 10". "Firma koja tuži državu ne može da dobije nijedan posao u Srbiji, bar dok sam ja ministar", rekao je tada Mrkonjić.

Nakon toga je iz kompanije Alpina saopšteno da Srbija ne može da izbaci tu kompaniju sa tendera zbog arbitraže koja je pokrenuta pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu. „To je tender međunarodne finansijske institucije sa kojeg niko nema pravo da nas izbaci. Postoji zakon i ako ga ne kršite niko ne može da vas otpiše. Na tenderu postoji fer plej, dostavite ponudu i ako ste najbolji, onda vas izaberu“, kazala je portparolka Alpine Karin Keglevič.
Srbija je 22. oktobra 2009. godine, pred Vrhovnim sudom u Beču dobila spor protiv konzorcijuma Alpina-Por, jer nije ispunio uslove iz ugovora o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš - Požega i početkom januara ove godine Vladi Srbije uplaćeno je deset miliona evra na ime bankarske garancije za taj posao. U Parizu je u toku arbitraža u ovom slučaju, a pobeda pred bečkim sudom mogla bi da značajno utiče na odluku ovog tela u korist Srbije.

Konzorcijum Alpina-Por je bankarsku garanciju dao za posao oko izgradnje autoputa u Srbiji, ali je ugovor sa njim raskinut, jer nije ispoštovao odredbe sporazuma. Nezadovoljan gubitkom posla, konzorcijum je izdejstvovao u austrijskoj banci da se bankovna garancija ne isplati Srbiji. Nakon toga, Vlada Srbije je podnela tužbu, a odluka suda je sada postala pravosnažna, pošto je drugostepena instanca donela odluku u korist srpskih vlasti.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega potpisan je u martu 2007. godine. Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: