Advokati: Odložiti fiskalizaciju

Advokatska komora će Ministarstvu pravde poslati zahtev da se primena Uredbe koja predviđa uvođenje fiskalne kase advokatima od 1. marta, odloži za šest meseci.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2010.

17:16

Default images

Predsednik advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kaže da bi za to vreme trebalo da se nađe pogodnije rešenje za oporezivanje advokatskih prihoda i ističe da advokati ne žele da izbegnu oporezivanje već im smeta predložena metodologija oporezivanja koja "remeti nezavisnost advokature".

Predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Boško Ristić kaže da je nezadovoljstvo advokata opravdano i ističe da su državni organi dužni da iznađu rešenja koja su u skladu sa ekonomskim mogućnostima i koja će obezbediti mehanizam za kontrolu prihoda bez narušavanja samostalnosti i nezavisnosti advokature.

Ristić je rekao da u razvijenim demokratskim društvima ne postoji takav sistem oporezivanja advokata. On je naglasio da su advokati obavezni da državi isplate porez, ali da se u drugim zemljama porezi i prihodi plaćaju u skladu sa finansijskom moći advokata, koja je različita od slučaja do slučaja.

On je napomenuo da se demokratičnost društva ceni i meri nezavisnošću advokature, i da se zbog toga "budno" prati njen položaj, jer, kako je istakao, ona štiti interese građana.

Predsednik Saveta advokatske komore Evrope Hoze Maria Davo Fernandez rekao je da uredbe koje se donose treba da budu u saglasnosti sa evropskim aktima i poveljom ljudskih prava. On je dodao da postoji bojazan zbog uredbe koju Vlada Srbije predlaže jer ona ugrožava tajnost između klijenta i advokata. Prema njegovim rečima, advokati moraju da plaćaju poreze, ali rešenje koje je predvidela vladina uredba nije najbolje.

Podsetimo, advokati su početkom novembra bili u trodnevnom štrajku protestujući zbog najavljene fiskalizacije. Nakon toga je doneta Uredba Vlade Srbije kojom se advokaturi uvode fiskalne kase od 1. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: