Slovenija želi srpske investicije

Slovenija je spremna sa za lakše investiranje srpskih preduzeća u tu zemlju prilagodi svoje zakonodavstvo, kaže predsednik Vlade Slovenije Borut Pahor.

Srbija

Izvor: Beta, SEEbiz

Subota, 30.01.2010.

18:32

Default images

On dodaje da, u zamenu, od Srbije traži potpunu zaštitu sve slovenačke imovine u Srbiji pa čak i one imovine iz doba bivše Jugoslavije, prenosi portal Seebiz.eu.

Mediji pišu da su investicije i socijalni sporazum bile glavne teme nedavne posete slovenačkog premijera Boruta Pahora Beogradu. Tokom prošle godine robna razmena Srbije i Slovenije je osetno smanjena, jer je u obe zemlje došlo do pada privredne aktivnosti zbog globalne privredne krize.

Slovenija je, inače, kao vrlo bitan spoljnotrgovinski partner, u ukupnom srpskom izvozu, prema podacima za 2008. godinu, zauzela šesto mesto, a u uvozu je bila deseta. Analiza Privredne komore Srbije pokazuje da su Srbija i Slovenija u 2008. imale robnu rekordnu razmenu vrednu 1.149 miliona dolara, što je 3,7 odsto više u odnosu na nivo trgovine ostvaren u 2007. Vrednost srpsko-slovenačke robne razmene naglo je uvećana od početka ove decenije.

Stvaranju povoljne klime za unapređenje privrednih veza dve zemlje doprinelo je i potpisivanje dvostranog sporazuma o socijalnom osiguranju. Taj sporazum obuhvata odredbe o ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, uključujući i prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti i prava za slučaj nezaposlenosti.

U PKS navode da su neke slovenačke kompanije nastavile da, čak i kriznom periodu, ulažu u srpsku ekonomiju. Jedan od najnovijih primera je investicija trgovinskog lanca Merkur, koji je krajem prošle godine otvorio u beogradskom naselju Karaburma veliki tržni centar, površine oko 28 hiljada kvadratnih metara, u čiju gradnju je uloženo oko 30 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: