Cene porasle zbog većih akciza

Posle vladine odluke o povećanju akciza na neke proizvode u skladu sa stopom rasta cena na malo, maloprodajne ceene su uvećane za povećanje akciza na proizvode.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.01.2010.

18:07

Default images

Kompanije su se uglavnom odlučile da zadrže proizvođačke cene na istom nivou, pa je direktor prodaje Apatinske pivare Vladan Matić rekao da će proizvođačke cene, bez obzira na veće akcize za gorivo, ostati iste, ali da će za krajnje potrošače doći do rasta cena od 2,7 odsto.

„Apatinska pivara će nastaviti da posluje sa istim proizvođačkim cenama na tržištu Srbije, ali pošto je, prema odluci Vlade, došlo do povećanja akcize na pivo sa 15 na 16,65 dinara po litru, to za pivarsku industriju i potrošače praktično znači da će doći do blažeg porasta cena“, objasnio je Matić.

Direktor za korporativne i regulatorne poslove "Britiš amerikan tabaka" (BAT) za Istočni Balkan Srđan Lazović rekao je da je ta kompanija povećala maloprodajne cene 18. januara, u proseku za deset dinara, ali da su, u cilju repozicioniranja određenih proizvoda, neke maloprodajne cene ostale nepromenjene.

On je ukazao da je do povećanja cena došlo kao odgovor na povećanje nominalnog iznosa specifičnog dela akcize kao i nedavno usvojene odluke Vlade Srbije o uskladjivanju specifičnog dela akcize sa stopom rasta cena na malo za drugo polugođe 2009. godine, tako akciza na paklicu cigareta iznosi 17,27 dinara dinara.

U kompaniji "Filip Moris" kažu da su oni prvi, odmah posle Nove godine, uskladili cene sa novim akcizama i da novo poskupljenje neće razmatrati do njihovog novog pomeranja, dok u pivari Karlsberg još uvek nisu doneli odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: