Đilas: Za metro bar 6-7 godina

Beogradski metro, o čijem izgledu će građani ove godine biti upoznati, gradiće oni koji ponude najnižu cenu i najbolje uslove kreditiranja, kaže Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

00:25

Default images

Gradonačelnik Beograda je rekao da će uskoro predstavnici gradskih odborničkih grupa posetiti Beč, gde će na delu da vide kakva su iskustva ljudi koji prave metro već 50 godina.

"Posle toga ćemo u grubim crtama da utvrdimo i konačan izgled beogradskog metroa", kazao je Đilas i kazao da je procena da bi samo početna faza koštala milijardu evra i da je zbog toga to državni projekat koji nadilazi mogućnosti Beograda.

Prema njegovim rečima, od trenutka kad budemo znali izgled metroa i kad počne razrada konkretnog projekta, pa do početka radova, ne može da prođe manje od godinu dana.

"Ilustracije radi, u Beču se gradi dva kilometra metroa godišnje. Nama je potrebno bar 20 kilometara da bi metro funkcionisao. Ne možemo reći da imamo metro kad povežemo samo Novi Beograd i Vukov spomenik. Tek kad napravimo mrežu i spojimo, na primer, Banovo brdo i Karaburmu, moći ćemo da se pohvalimo metroom koji će da rastereti saobraćaj u Beogradu. Realno je da efekti budu vidljivi posle šest-sedam godina od početka gradnje", rekao je on. Za budući gradski most, koji će graditi Kinezi, rekao je da je poznato idejno rešenje. "Biće jednostavne konstrukcije. Po dve trake sa obeju strana, plus 21 kilometar pristupnih saobraćajnica. Projekat će da radi CIP, a radovi na mostu, koje će da kreditira kineska Eksim banka, počeće u drugoj polovini godine“, kaže on.

„Kineska strana postavila je rok izgradnje do tri godine. To znači da će 2013. godine most biti završen, i očekujemo da će od tada da živne i leva obala Dunava", rekao je Đilas.

Za most na Adi je rekao da će 2010. godine biti završen pilon i da će navući čelična konstrukcija. "Našli smo rešenje i za imovinske probleme sa novobeogradske strane, a krajem sledeće godine građani će moći da pređu preko novog mosta", kazao je gradonačelnik Beograda.

Na pitanje da li će Evropska banka za obnovu i razvoj biti zadovoljna rešenjem za raseljavanje Roma koji su živeli ispod mosta Gazela, jer EBRD uslovljava davanje novca za rekonstrukciju mosta Gazela njihovim preseljenjem u čvrste objekte, Đilas kaže da je "velika većina Beograđana, kao i ja, zadovoljna. Kako će EBRD da procenjuje, to je njihova stvar. Raseljeni Romi imaju krov nad glavom, grejanje, struju i, što je najvažnije, deca im idu u školu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: