Srbija na tenderu za Luku Bar

Beograd -- Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić potvrdio je da je Srbija formirala konzorcijum firmi koji će sa vladom učestvovati na tenderu za kupovinu Luke Bar.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Mrkonjić je podgoričkim Vijestima rekao da je prikupljena sva dokumentacija i da će konzorcijum predvoditi firma poznatog srpskog biznismena Miodraga Kostića, kao i da će učestvovati smederevski Sartid i Viktorija grupa.

Mrkonjić je najavio da će firme koje će učestvovati u privatizaciji Luke Bar dobiti olakšice u Srbiji, ali nije precizirao kakve naglasivši da to sigurno neće biti novac iz državnog budžeta. On je ponovio da je interes Srbije izlazak na more i da je politički interes Srbije i Crne Gore da budu zajedno.

Ministar je naveo da se do Bara železnicom sada prevozi oko milion tona robe i da se bez ikakvih dodatnih ulaganja može prevoziti 2,5 miliona tona robe. On smatra da bi u Luku Bar i železnicu trebalo uložiti oko 300 miliona eura, odnosno 50 u luku i 250 miliona u železnicu.

Privrednici veruju da je reč o ulaganju od strateškog značaja, pa je tako Nikola Vujačić iz Viktorija grupe rekao nedavno za B92 da je „nivo cene koja se može dobiti na osnovu geografskog polozaja luke Bar je mnogo bolji od luke Konstanca, tako da ekonomska logika jeste jasna i ona postoji“.

Ipak, on kaže i da „ono što je ključno jeste pitanje cene železničkog transporta jer tarife moraju biti usaglašene sa nekim evropskim standardima tako da taj transport bude konkurentan transportu za Konstancu“.

Inače, rok za dostavljanje ponuda za privatizaciju preduzeća Luke Bar produžen je za dva meseca. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 1. februar i on je produžen jer je jedna od kompanija koja je otkupila dokumentaciju to zvanično zatražila. Tendersku dokumentaciju za "Kontejnerski terminal i generalne terete" otkupile su firme iz Bejruta, dve iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i srpska kompanija koju je formirala Vlada Srbije.

strana 1 od 212 idi na stranu