Struja poskupljuje od 1. aprila

Struja u Srbiji poskupeće za deset odsto od 1. aprila, kaže pomoćnik ministra energetike Srbije Milutin Prodanović.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.01.2010.

16:11

Default images

Prodanović je rekao da je ranije najavljeno poskupljenje struje odloženo za kraj grejne sezone i dodao da su Ministarstvo energetike Srbije i Agencija za energetiku Srbije (AERS) ranije odobrili poskupljenje struje od deset odsto od 1. januara 2010. godine, ali da se sa tim nisu složili ministarstva ekonomije i trgovine.

Elektroprivreda Srbije (EPS) tražila je poskupljenje struje od deset odsto u proseku, od 1. januara 2010, a trenutno cena kilovat časa je oko 4,5 evrocenti. Struja u Srbiji poskupela je poslednji put 1. avgusta 2008. u proseku za 8,9 odsto na 4,51 dinar po kilovat času.

Pomoćnik ministra energetike je naveo da su svi objekti EPS-a spremno ušli u ovu grejnu sezonu. Snabdevanje strujom u Srbiji, kazao je Prodanović, biće stabilno i bez restrikcija zahvaljujući remontima objekata koji su obavljeni na vreme.

Državni sekretar Ministarstva energetike i rudarstva Srbije Dušan Mrakić je prethodno izjavio da je realno očekivati skoro poskupljenje struje. On nije precizirao kada bi cena mogla da se promeni. Razlog što cena električne energije mora da bude podignuta je taj što EPS mora da ulaže u rekonstrukcije i obnavljanje, kaže Mrakić i dodaje da “to može da bude vrlo brzo, a da li će biti od 1. februara - videćemo".

Stručna javnost je uverena da poskupljenja električne energije neće biti pre 1. aprila. Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, tvrdi da korekcije cene električne energije neće biti sve dok je grejna sezona u punom jeku.

"U poplavi radničkih štrajkova i situaciji kada su plate u javnim preduzećima zamrznute, a znajući da se veliki broj građana greje na struju, Vlada Srbije sigurno neće dozvoliti povećanje cene električne energije jer bi to sasvim sigurno izazvalo negativnu reakciju javnog mnjenja. Treba naglasiti da je reč prvenstveno o političkoj odluci socijalnog karaktera. U ekonomskom smislu da li će struja poskupeti 1. februara ili dva meseca kasnije nema veliku ulogu", objašnjava on.

Glavni i odgovorni urednik sajta Energoportal info Dragan Nedeljković smatra da bi odluku o poskupljenju električne energije trebalo doneti što pre.

"Odlaganje korekcije cene struje nije pomaganje sirotinji. Cenu električne energije je trebalo povećati još prošle godine kako bi se Elektroprivredi Srbije omogućilo nesmetano poslovanje. Smatram da bi korekciju trebalo dozvoliti od 1. februara. Potpuno je besmisleno da se dozvoljava povećanje akciza na benzin usled usklađivanja sa prošlogodišnjom inflacijom, a da se istovremeno ne dozvoljava poskupljenje električne energije iako je inflacija uticala na obezvređivanje cene kilovat-sata", zaključuje Nedeljković.

Podsećanja radi, električna energija u Srbiji poslednji put je poskupela u avgustu 2008. godine u proseku za 8,4 odsto. Tokom prošle godine Vlada Srbije nije dozvolila poskupljenje struje kako bi se na taj način predupredili negativni efekti svetske ekonomske krize. Iz istog razloga Vlada je početkom ove godine odlučila da ne da „zeleno svetlo“ na zahtev EPS-a da struja u toku 2010. godine poskupi dva puta u ukupnom iznosu od 20 odsto.

Plate u EPS-u u skladu sa zakonskim propisima

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike za javna preduzeća Milutin Prodanović kaže da su plate zaposlenih u Elektropirvredi Srbije u skladu sa za trenutno važećim zakonskim propisima. Uz ocenu da u tom preuzeću nije napravljen nijedan "finansijski prestup oko plata koje imaju", on je potvrdio da su plate u tom javnom preduzeću nešto više nego u ostalim granama privrede, što je rezultat boljeg poslovanja u toj firmi u odnosu na ostale grane privrede u Srbiji.

Sindikati EPS-a zatražili su povećanje plata u EPS-u za 20 odsto, što je naišlo na burno reagovanje domaće javnosti i do odluke vlade da se zaposlenima u javnim preduzećima, kao i penzionerima neće ppovećavati primanja. Prema pisanju domaćih medija, prosečna neto zarada u EPS-u prošle godine bila 51.146 dinara. Republički zavod za statistiku danas je saopštio da je prosečna zarada u decembru 2009. godine iznosila 36.789 dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: