Gubitak NIS-a obara vrednost akcija

Nominalnu vrednost akcija od 500 dinara dodatno će oboriti tržište, a teško je proceniti koliko bi u ovom času akcije NIS-a vredele na berzi

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 12.01.2010.

16:46

Default images

Gubitak Naftne industrije Srbije od osam milijardi dinara u 2008. neće automatski uticati na smanjenje osnovnog kapitala NIS-a, odnosno nominalne vrednosti akcija od oko 500 dinara, ali će neminovno oboriti vrednost akcija u budućem trgovanju, potvrđuju u toj kompaniji.

Kolika će biti realna vrednost NIS-ovih akcija i da li će one dostići onoliku cenu koliko je za nju pre godinu dana platio Gaspromnjeft, biće poznato posle prvih dogovora o njihovoj kupoprodaji.

Gaspromnjeft je obavezan da do februara 2011. pošalje svim akcionarima NIS-a predlog o otkupu akcija po ceni kontrolnog paketa, odnosno ne manje od 4,8 evra za jednu akciju. Teško je, međutim, proceniti kolika je sada tržišna vrednost akcija, jer je ona rezultat dogovora koga još uvek nema. Tržišna vrednost će se utvrditi tek kada počne trgovina NIS-ovim akcijama.

Činjenica je da dobit, kao i gubitak neposredno utiču na tržišnu vrednost NIS-a, te ako bi se danas trgovalo akcijama, njihova cena bi, zbog gubitaka, znatno pala.

U navedenoj kompaniji ističu da će posle utvrđivanja finansijskih izveštaja za 2008. Skupština akcionara i Upravni odbor NIS-a razmotriti načine pokrivanja gubitka. Nezavisna revizija, sprovedena lane, pokazala je da je NIS poslovao s gubicima ne samo 2008, već i ranijih godina, što znači da svojim akcionarima nije donosila dobit već gubitke.

Osim toga, ocena revizorske kuće Dilojt prema kojoj je NIS uoči prodaje Gaspromnjeftu vredeo dve milijarde evra i pozitivno poslovao, nije uključivala dugove od oko milijardu dolara za koje je kompanija radeći u minusu 2008. godine, bila primorana da uzima kredite, kako bi pokrila svoje troškove.

Na pitanje da li je suma koju je Gaspromnjeft platio za jednu akciju, 4,8 evra, kao i vrednost svih akcija kompanije – 900 miliona evra odgovarajuća, nezvanično se saznaje da je to cena koja odgovara i prodavcu i kupcu.

Očigledno je da se dugovi kompanije pri kupovini akcija odbijaju od vrednosti kompanije, a u NIS-u su dugovanja umanjila vrednost kompanije na milijardu dolara.

Po tvrdnjama iz kompanije, Naftna industrija Srbije namerava da maksimalno skrati zakonom određeni rok od godinu dana i sprovede transformaciju u otvoreno akcionarsko društvo, što je preduslov da akcije budu na berzi. Kako objašnjavaju, pripremne procedure za transformaciju NIS-a u otvoreno akcionarsko društvo i početak trgovanja akcijama kompanije na berzi treba da budu završene do juna 2010. godine.

Zakonodavstvo propisuje da ukoliko broj akcionara posle godinu dana bude veći od 100, društvo automatski postaje otvoreno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: