Treba li Srbiji gradnja Koridora 11

Srbija će u 2010. početi izgradnju autoputa Beograd- Južni Jadran, na takozvanom Koridoru 11, najavljuje ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

14:43

Default images

Za radove na izgradnji autoputa 11 prema luci Bar u Crnoj Gori, iz budžeta Srbije za sledeću godinu izdvojeno je 20 miliona evra. Analitičari, međutim, kažu da su ulaganja u ovaj put neopravdana i navode da bi bilo bolje da se sva pažnja usmeri na Koridor 10.

Ministar Mrkonjić kaže da je Koridor 11 samo radni naziv ovog puta s obzirom na to da Evropa ima deset koridora, ali se nada da će i ovaj projekat biti uvršten u prioritete Unije i da će Srbija za taj posao moći da traži novac od evrospkih i svetske banke.

„Šezdeset hiljada italijanskih preduzeća radi u Rumuniji i taj koridor je vrlo važan za njih. Koridor treba da ide od Temišvara, preko Vršca, Beograda i Čačka, eventualno preko Ivanjice, Boljara i Bara do Barija“, kaže Mrkonjić i dodaje da su „italijanska i rumunska vlada izrazile spremnost da taj projekat kandiduju u evropskoj zajednici“.

Neki od stručnjaka, međutim, smatraju da putni pravac prema Crnoj Gori ne ispunjava osnovne kriterijume za izgradnju auto puta, a to su gustina naseljenosti i robni promet.

„Autoput je jako skupa igračka koja se nigde ne gradi ako ne može da isplati sebe za 7-8 godina. Ako imate u vidu kakve su mogućnosti transporta na tom autoputu, ja ne vidim mogućnost da se on za 50 godina isplati“, kaže konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

On dodaje da ta priča „verovatno ima neke dnevno političke motive, možda će i doneti neki glas, ali pre svega treba voditi računa o koridoru 10 jer to je prioritet svih naših prioriteta što se tiče međunarodne infrastrukture koja bi imala nekog značaja i za dalji razvoj ove države“.

Ministar Mrkonjić navodi takođe i da je za izgradnju Koridora 10 obezbeđena 1,1 milijarda evra i najavljuje njegov završetak za malo više od dve godine.

„Mi smo oročili to i 1. maja 2012 biće završeno svih 250 kilometara autoputa kroz našu zemlju koji još nedostaju. Planiramo da završimo deonicu od Horgoša do Beograda, ovaj deo od Novog Sada do Horgoša - nekih 90 kilometara. To je sigurno gotovo krajem godine i krenućemo u realizaciju delova na jugu“, kaže on.

Bušatlija, sa druge strane, kaže da „taj koridor 10 nikada neće imati nikakav ozbiljan značaj dok ne završimo železnicu jer je železnički transport pet do deset puta jeftiniji nego putni transport. Na žalost, kod nas nije kordinisan taj posao jer se planira putni deo nezavisno od železničkog iako je to jedinstven koridor“.

On navodi da o katastrofalnom stanju na železnici svedoči činjenica da vozovi u Srbiji na koridoru 10 idu prosečnom brzinom od 35 km na čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: