Glasajte za ekonomsku vest godine

Na kraju 2009. godine, vreme je za svođenje računa. Redakcija B92.biz Vas poziva da glasate za vest koja je, po Vašem mišljenju, obeležila godinu iza nas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

16:24

Default images

Anketu možete pronaći u dnu naslovne strane B92.biz-a, kao i u desnoj navigacionoj koloni na ostalim Biz stranicama. U konkurenciji za najbitniju vest godine nalazi se sledećih sedam vesti.

Objavljen prvi izveštaj državnih revizora - Krajem novembra Državna revizorska institucija (DRI), osnovana u septembru 2007. godine objavila je prvi izveštaj, a odnosio se na kontrolu završnog računa budžeta za 2008. godinu. Taj izveštaj je utvrdio brojne nepravilnosti u trošenju novca iz državne kase, a najveći deo se odnosio na javne nabavke, skapanje ugovora o honorarnom radu i troškove reprezentacije.
Odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma - Evropska unija odmrzla je 7. decembra Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom jer su vlasti u Beogradu dostigle odgovarajući stepen saradnje sa Haškim tribunalom, sprovode ključne evropske reforme i taj sporazum. Srbija je jednostranu primenu sporazuma, kojim će u roku od šest godina postepeno biti ukinuta ograničenja i carine u trgovini sa EU počela 30. januara 2009. godine.
Kreditni aranžman sa MMF-om - Međunarodni monetrani fond (MMF) odobrio je Srbiji u maju kredit za jačanje deviznih rezervi od 2,9 milijardi evra, o kojem su Misija MMF-a i Vlada Srbije postigle dogovor u martu. Kreditni aranžman će trajati do aprila 2011. godine, a zamenio je do tada važeći kreditni aranžman, odobren 17. januara ove godine, a predviđao je povlačenje oko 402,5 miliona evra (oko 520 miliona dolara).
Dolazak Fijata u Kragujevac - Proizvodnja Fijatovog automobila "punto" u kragujevačkoj fabrici počela je krajem marta i dostigla je 15 hiljada automobila u 2009. Prema aneksu ugovora Fijata i Vlade Srbije italijanska kompanija je nedavno uplatila 100 miliona evra kao udeo osnivačkog kapitala zajedničkog preduzeća Fijat automobili Srbija, a Vlada Srbije uneće imovinu, opremu i zgradu sadašnje Zastave u Kragujevcu. To će omogućiti početak realizacije investicije od 700 miliona evra u proizvodnju novog Fijatovog modela automobila u Srbiji.
Krediti Rusije i Kine za budžet i investicije - Ruski kredit Srbiji od milijardu dolara dogovorili su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, tokom posete ruskog predsednika Beogradu 20. oktobra. U decembru su završeni pregovori sa Rusima o 200 miliona dolara kredita za finansiranje deficita budžeta Srbije, na koji će kamata biti 3,6 odsto godišnje. Preostalih 800 miliona dolara trebalo bi da budu krediti za infrastrukturne projekte. Istovremeno, Kina je izrazila spremnost da Srbiji odobri kredit od 200 miliona evra za infrastrukturne projekte. Od tog iznosa će se sa 145 miliona evra finansirati izgradnja mosta preko Dunava u Beogradu, od Borče do Zemuna.
Raspisan tender za fiksnu telefoniju - Raspisan je tender za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, kojim bi trebalo da bude ukinut monopol Telekoma Srbije, pet godina nakon zakonskog roka. Konkurs je otvoren 20. novembra 2009. i trajaće do 12. januara 2010. Tendersku dokumentaciju su otkupili operateri mobilne telefonije Telenor Srbija i Vip mobajl, srpsko-američka Konsing grupa i kiparski „Kerseiko trejding limitid”.
Otpuštanja, radnički protesti i štrajkovi - Početkom proleća pokrenuto je više ozbiljno organizovanih lokalnih radničkih protesta i štrajkova u više kompanija. U nekoliko slučajeva bilo je i samopovređivanja radnika u znak protesta.
Ukoliko je Vaš favorit neka druga vest ili ukoliko samo želite da prokomentarišete predložene, pošaljite nam Vaš komentar.

Viši standard, bolji život, puno uspeha, srećnu Novu 2010. godinu i Božićne praznike želi Vam redakcija B92.biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: