Poreski sistem štiti najbogatije

Poreski sistem u Srbiji je nepravedan i štiti najbogatije, ali će kroz reforme biti promenjen, kaže ministarska finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

13:39

Default images

"U želji da počnemo da ga menjamo, pripremili smo predlog izmene Zakona o porezu na imovinu i mislim da ću za to imati podršku cele Vlade. Za ostale zakone ne mogu da garantujem. Ipak, porez na imovinu je duboko nepravedan i s tim u vezi se svi slažu. Taj zakon treba do kraja januara da bude upućen Vladi na razmatranje, a onda i parlamentu", najavila je ministarka.

Prema njenim rečima sveobuhvatna reforma poreskog sistema treba da rastereti privredu, tako što će osim poreza na dobit, koji je dosta nizak u odnosu na region, biti smanjen i porez na zarade.

"To treba da bude prihodno neutralna poreska reforma koja bi smanjila poresko opterećenje zarada na račun oporezivanja potrošnje. Teret bi se prebacio sa oblasti najviših poreskih utaja (zarade) na oblast gde je najteže vršiti utaje, što bi smanjilo sivu ekonomiju. Bilo bi dobro i uvesti progresivnost, da oni koji su bogatiji plaćaju više", objašnjava Diana Dragutinović.

Ministarka navodi i da je Srbija zemlja sa široko rasprostranjenom fiskalnom neodgovornošću, zbog čega je odlučeno da se kod advokata od mogućih poreza uvede baš fiskalizacija.

"U zemlji koja nema visok poreski moral, kao što je Srbija, uvođenje kasa bio je odličan lek protiv sive ekonomije. Možda advokati zaista u malom broju zemalja imaju fiskalne kase, ali to su zemlje gde postoji visok poreski moral. Kod nas je interesantno da advokati plaćaju porez kao paušalci, znatno manje od frizera ili kozmetičara. Advokati moraju da plaćaju porez srazmerno svojoj ekonomskoj snazi", kaže Dragutinović.

Ona navodi i da je sa MMF-om dogovoren dolazak tehničke misije koja treba da "snimi poreski sistem i stanje poreske administracije", što je polazni korak u poreskoj reformi.

"Naravno da ih čekamo sa sopstvenim predlogom, ali promene su ozbiljna stvar i sve treba dobro proveriti. Reforme se nikad ne rade u brzini! Više očiju bolje vide. Njihov dolazak je planiran za početak februara. U periodu od tri nedelje snimaće stanje i nadam se da ćemo nakon toga imati jasnu sliku kakav poreski sistem treba Srbiji. Naravno, sve u funkciji podsticanja rasta i zaposlenosti", objašnjava Dragutinović.

Prihodi za 2010. nisu precenjeni

Ministarka navodi i da su očekivanja rasta prihoda od PDV-a usklađena sa zbirom rasta stope inflacije i ekonomskog rasta.

"Čak i u kriznoj godini, oni su bili veći od toga. U 2010. godini inflacija od šest odsto i minimalni ekonomski rast od 1,5 odsto daju veće prihode za minimum 7,5 odsto. Pri tom, verujem da će uz velike javne radove i izgradnju oko 100 kilometara novog puta na koridoru 10 i pravcu južni Jadran, rast biti i veći nego što je planirano", kaže Dragutinović.

Prema njenim rečima fiskalni podsticaji u 2009. i 2010. imaju cilj da građani sledeće godine žive u proseku bolje. Lošije će proći samo oni koji zavise od države, smatra Dragutinović.

Ministarska finansija kaže da će se "bolji život" biti rezultat smanjenja administracije. "Krajem decembra završene su nove sistematizacije. U januaru će se vršiti usaglašavanje, posebno imajući u vidu i zahteve EU da ne budu ugrožene funkcije koje su bitne za pridruživanje. Dakle, početkom februara neki više neće raditi u javnom sektoru", tvrdi Diana Dragutinović.

Prema njenim rečima "postoje delovi javnog sektora koji nisu obuhvaćeni zakonom o maksimalnom broju zaposlenih kao što su, na primer, vojska i policija."

"Porast zaposlenosti biće isključivo rezultat profesionalizacije vojske i novih nadležnosti MUP-a, u skladu sa zahtevima EU. U drugim delovima javnog sektora, kad se radi o administraciji, broj se smanjuje", objašnjava Dragutinović.

"Čak i u kriznoj godini, oni su bili veći od toga. U 2010. godini inflacija od šest odsto i minimalni ekonomski rast od 1,5 odsto daju veće prihode za minimum 7,5 odsto. Pri tom, verujem da će uz velike javne radove i izgradnju oko 100 kilometara novog puta na koridoru 10 i pravcu južni Jadran, rast biti i veći nego što je planirano", kaže Dragutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: