Državni sektor ostaje bez 13. plate

Zaposleni u javnim preduzećima i državnoj upravi krajem svake godine dobijali su trinaestu platu. Ove godine, to neće biti pravilo, već izuzetak.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

10:00

Default images

Ipak, već početkom sledeće godine, svi zaposleni pod okriljem države ostvariće veće zarade.

Kada je vlada u sklopu mera štednje u aprilu Zakonom o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, uvela dodatni porez na zarade i njihovo ograničenje, zaposleni u ministarstvima, državnim agencijama i javnim preduzećima izgubili su mogućnost da dobiju tradicionalni novogodišnji dodatak - trinaestu platu.

Premijer Srbije Mirko Cvektović kaže da se ove godine država odlučila za štednju. "Mi nismo dali saglasnost za isplatu trinaeste plate izuzev u slučajevima kada određene firme imaju dobit. T dobit raspodeljena je između države i preduzeća, na principu 70 - 30 ili 75- 25 procenata. Od onih 25 odsto što ostane preduzeću polovina je mogla da ide u socijalni program, dakle smanjenje broja zaposlenih, a druga plovima u neku dodatnu nagradu onima koji će ostati u kompanijii", objasnio je Cvetković.

Od velikih preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom pozitivno su ove godine poslovala samo tri. Aerodrom Nikola tesla, Galenika i Telekom Srbije. Telekom neće isplaćivati trinaestu platu , dok Aerodrom iako je tražio odoborenje od Vlade, isto do juče nije dobio.

U Galenici, jedinom preduzeću koje će sledeće godine biti privatizovano, umesto trineste plate odlučili su se da čestitkama nagrade zaposlene. Generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović kaže da je prosek plata u tom preduzeću oko 55 hiljada dinara, i da s obzirom na profit koje to preduzeće ostvaruje i zaposleni zaslužuju nagradu.

"S obzirom da su plate zamrznute odlukom Vlade i da je limitirna plata, mi smo ove godine isplatiti regres. A svaki zaposleni dobio je poklon čestitku od 15. 000 dinara za Novu Godinu", naveo je Ognjenović.
Iako mnogi zaposleni u javnom sektoru i gubitaškim preduzećima neće dobiti trinaestu platu, država će ih već u januaru častiti ukidanjem limita na neto iznos plata koji je do sada iznosio šest prosečnih zarada u Srbiji.

Vraćanje plata na prethodni ključno je da bi se stručni ljudi zadržali u javnom sektoru, tvrdi generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Svim stručnim licima koji se profesionalno bave svojim poslom, svakom pravniku, ekonomisti, inžinjeru treba vratiti platu. Lepo je štedeti. Ali ako hoćete da imaete dobrog inžinjera, dobre projektne biroe, vi morate da se pomirite sa tom činjenicom", smatra Bajatović.

Vlada tvrdi da će i sledeće godine zarade u javnom sektoru ostati zamrznute, kao i da ukidanje limita na plate neće značiti veća izdvajanja budžeta.

Podsetimo, kriznim porezom na plate zaposlenih u javnom sektoru u poseban fond prikupljeno je oko milijardu ipo dinara, a taj novac isplaćivan je socijalno ugroženim radnicima u preduzećima koja su štrajkovala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: