Previsoko učešće penzija u BDP-u

Šef beogradske kancelarije Svetske banke Sajmon Grej kaže da učešće penzija u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije previsoko.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.12.2009.

09:12

Default images

On objašnjava da to učešće do 2015. godine treba sniziti na nivo od deset odsto BDP i dodaje da Svetska banka deli zabrinutost za situaciju u oblasti penzijskog osiguranja u Srbiji.

"Naš cilj je da reformisani penzijski sistem bude održiv na dugi rok, zbog čega je neophodno da reforme krenu odmah", naglasio je on i izrazio zadovoljstvo zbog stava sindikata da je reforma penzionog sistema neophodna

Grej je predložio da se sastanci ekspertskih timova SSSS i Svetske banke nastave, kako bi kroz razgovor i razmenu informacija bilo formulisano najbolje rešenje koje bi bilo prihvatljivo za penzionere i zaposlene, ali i očuvalo finansijsku stabilnost Srbije na duži rok.

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić kaže da je sindikat svestan da su reforme neophodne i da kao socijalni partner želi da učestvuje u postupku sprovođenja reforme, jer je u obostranom interesu da se one sprovedu u miru i da budu održive.

Savićeva je naglasila da reforma mora da bude postepena i da ne sme da se svodi samo na umanjivanje prava sadašnjih i budućih penzionera.

Predstavnici SSSS su istakli i neophodnost usklađivanja opšteg boda sa kretanjem zarada i tekućih penzija po "švajcarskoj formuli" (50 odsto rast troškova života i 50 odsto rast zarada), naevdeno je u saopštenju samostalnog sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: