Previsoko učešće penzija u BDP-u

Beograd -- Šef beogradske kancelarije Svetske banke Sajmon Grej kaže da učešće penzija u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije previsoko.

Izvor: Tanjug
Podeli

On objašnjava da to učešće do 2015. godine treba sniziti na nivo od deset odsto BDP i dodaje da Svetska banka deli zabrinutost za situaciju u oblasti penzijskog osiguranja u Srbiji.

"Naš cilj je da reformisani penzijski sistem bude održiv na dugi rok, zbog čega je neophodno da reforme krenu odmah", naglasio je on i izrazio zadovoljstvo zbog stava sindikata da je reforma penzionog sistema neophodna

Grej je predložio da se sastanci ekspertskih timova SSSS i Svetske banke nastave, kako bi kroz razgovor i razmenu informacija bilo formulisano najbolje rešenje koje bi bilo prihvatljivo za penzionere i zaposlene, ali i očuvalo finansijsku stabilnost Srbije na duži rok.

Sekretar Veća SSSS Slavica Savić kaže da je sindikat svestan da su reforme neophodne i da kao socijalni partner želi da učestvuje u postupku sprovođenja reforme, jer je u obostranom interesu da se one sprovedu u miru i da budu održive.

Savićeva je naglasila da reforma mora da bude postepena i da ne sme da se svodi samo na umanjivanje prava sadašnjih i budućih penzionera.

Predstavnici SSSS su istakli i neophodnost usklađivanja opšteg boda sa kretanjem zarada i tekućih penzija po "švajcarskoj formuli" (50 odsto rast troškova života i 50 odsto rast zarada), naevdeno je u saopštenju samostalnog sindikata.

Srbija

Ne važe kovanice NBJ

Beograd -- Kovanim novcem od jednog, dva i pet dinara sa oznakom Narodna banka Jugoslavije (NBJ) od sutra neće moći da se plaćaju roba i usluge, najavila je Narodna banka.

Srbija četvrtak 31.12. 13:35 Komentara: 0

Radnici 351 firme bez doprinosa

Beograd -- Zahteve za izmirenje obaveza prema zaposlenima do sada je podnelo 351 preduzeće, čime je obuhvaćeno 53.000 zaposlenih kojima doprinosi nisu uplaćivani od 2004.

Srbija četvrtak 31.12. 10:23 Komentara: 5
strana 1 od 199 idi na stranu