RTB i Glenkor otvaraju rudnik zlata

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i multinacionalna kompanija Glenkor zajednički će ući u posao oko aktiviranja i eksploatacije rudnika zlata.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2009.

13:52

Default images

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, kaže da će se po dogovoru sa predstavnicima Glenkora, nakon aktiviranja i početka eksploatacije, koncentrat iz „Čoka Marina 1“ pretapati u njihovoj topionici u Kazahstanu.

Spaskovski objašnjava da u rudniku „Čoka Marina 1“, pored značajnih količina zlata, srebra i bakra, ima i olova, cinka i kadmijuma. Zbog toga, ta sirovina ne bi mogla da se pretapa u borskoj topionici, budući da mi nemamo tehnologiju kojim bi se moglo sprečiti veliko ekološko zagađenje, do kojeg bi došlo pretapanjem tog koncentrata u borskom metalurškom agregatu.

U „Čoka Marinu 1“, u kome su overene rezerve od oko 240 hiljada tona rude, ima oko 4,4 odsto bakra, 14 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra. Primera radi, ležišta sa jedan odsto bakra i dva grama po toni zlata smatraju se - izuzetno bogatim.

„Eksploatacijom ‘Čoka Marina 1’ ostvarićemo čist profit od oko 28 miliona dolara”, kaže Spaskovski.

Inače, rudnik „Čoka Marina 1“, kod Majdanpeka je otkriven još 1981. godine, ali do sada nije eksploatisan, jer nije bilo odgovarajuće tehnologije za pretapanje koncentrata iz tog ležišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

11 h

Podeli: