Mrkonjić: Završiti Prokop i Koridor

Izgradnja železničke stanice Prokop u Beogradu mogla bi postati najveća razvojna šansa Beograda i Srbije, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 26.12.2009.

11:59

Default images

"U Prokop je do sada uloženo od 40 do 50 miliona evra i toliko je još potrebno uložiti", kazao je Mrkonjić odbacujući kao netačne spekulacije da je u izgradnju Prokopa do sada uložena milijarda evra.

Izmeštanje svih železničkih kapaciteta sa lokacije sadašnje Glavne železničke stanice Beograd dovelo bi do oslobadjanja zemljišta u Savskom amfitetaru na lokaciji sadašnje stanice i njegove komercijalizacije, objasnio je ministar.

Mrkonjić je podsetio da je Srbija tražila da se od ruskog kredita, od oko milijardu dolara, oko 200 miliona dolara izdvoji za izgradnju beogradskog železničkog čvora. U ministarstvu kažu da su Rusi zainteresovani za završetak pruge Valjevo - Loznica i "modernizaciju pruge Beograd - Bar sa oko 250 miliona evra".

Takođe, za beogradski čvor koji je "usko grlo" na železničkom Koridoru 10 je obezbeđena budžetska grarancija od 600 miliona evra na ime pregovora sa Rusijom. U okviru toga su četiri potprojekta - završetak stanice Prokop, izgradnja drugog koloseka za Pančevo, tehničko - putničke stanice u Zemunu i terminala u Makišu.

Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Slavoljub Vukićević je kazao da će iz budžeta za srpske železnice u 2010. godini biti izdvojene subvencije 12,4 milijardi dinara, precizirajući da je ta projekcija napravljena za broj zaposlenih od 19.500, a sada ima 20.600 radnika.

Mora se smanjiti broj zaposlenih da bi Železnice Srbije mogle da budu transformisane iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, ukazao je Vukićević, najavljujući da treba primiti visoko obrazovane kadrove, jer su u toj kompaniji tradicionalno zapošljavani nisko kvalifikovana i neobrazovana radna snaga.

Mrkonjić: Završiti Koridor 10 i graditi Koridor 11

Takođe, prioritet ministarstva za infrastrukturu naredne godine biće izgradnja Koridora 10, koji će biti zavšen do 1. maja 2012. godine, kaže ministar Mrkonjić i dodaje da je za završetak tog Koridora obezbeđena 1,1 milijarda evra..

Prema rečima ministra Mrkonjića, veoma bi važna bila i izgradnja Koridora 11, od Bara, preko Podgorice, Ivanjice, Čačka, Beograda, Vršca, pa sve do Temišvara, naročito za Italijane, koji u Rumuniji imaju 60 hiljada firmi.

"Predsednik Boris Tadić je, nedavno, vrlo kreativno u ambasadi u Italiji, ovaj putni pravac nazvao Koridorom 11 i mi ga tako kandidujemo", rekao je Mrkonjić, najavljujući da će i za taj posao biti dobijeni krediti stranih finansijskih institucija.

Mrkonjić je rekao da bi Srbija trebalo da uđe u realizaciju i projekta vezanog za kupovinu dela Luke Bar, jer će tako izaći na more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: