Milosavljević: Država je odlučna

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da je stav države jasan te da će fiskalizacija u Srbiji biti završena do 1. marta naredne godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.12.2009.

13:54

Default images

"Cilj fiskalizacije je zaštita svih nas kao potrošača i obezbedjivanje ravnopravno u ravnomerno obuhvaanje svih u poreskom sistemu", rekao je ministar i dodao da to znači da oni koji imaju veći promet snose i veći poreski teret. Prema njegovim rečima, završetak fiskalizacije poslednja je faza organizovanja borbe države protiv "sive" ekonomije i nelegalnog tržišta.

Milosavljević je objasnio da je taksistima dat dodatni rok za ispunjenje obaveza iz dva razloga - zbog činjenice da taksisti u prethodnim mesecima nisu bili dovoljno aktivni po pitanju kupovine fiskalnih kasa i zbog priprema za izdavanje fiskalnih računa, više od 8.500 taksista u Srbiji teško bi uspelo da ispuni predvidjene obaveze u roku, pred novogodišnnje i božićne praznike.

Drugi razlog za odlaganje fiskalizacije taksi usluga je to što se fiskalizacija vremenski podudarila sa početkom primene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, naveo je Milosavljević i dodao da bi taksistima trebalo ostaviti dovoljno vremena da se kvalitetnije upoznaju sa dodatnim zakonskim obevezama

Milosavljević je ukazao i na druge probleme taksi prevoznika, i izdvojio one koji taksi usluge obavljaju bez licence i čine nelojalna konkurenciju onima koji posao obavljaju u skaldu sa zakonom. Ministar je podržao predlog da se zakonom omogući oduzimanje vozila nelegalnim taksistima, kao i njihovo trajno isključivanje iz saobraćaja.

Drugih ustupka u procesu fiskalizacije neće biti, rekao je Milosavljević i osvrnuo se na protest advokata rekavši da oni imaju obavezu da uvedu fiskalne kase te da bi taj posao trebalo da završe do kraja februara. Sa druge strane, predsednik protestnog odbora Advokatske komore Srbije Slavko Jelovac rekao je nakon okončanja trodnevnog štrajka da će, ukoliko ne bude ukinuto uvođenje fiskalnih kasa, advokati obustaviti rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: