Tadić: Novi modeli biće iznenađenje

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je video dva potpuno nova modela automobila koje će Fijat proizvoditi u Kragujevcu i koji će biti tržišno iznenađenje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

08:48

Default images

Tadić nije želeo da otkriva o kakvim je modelima reč jer, kaže, da se tako dogovorio sa predsednikom Grupe Fijat Serdjom Markioneom. Prema njegovim rečima, to su dva izuzetno dobra modela i predstavljaju "tržišno iznenađenje" od kojeg, prema njegovim rečima, zavisi uspeh u proizvodnji kragujevačke Zastave.

Fijat će do kraja godine uplatiti 100 miliona evra za Zastavu, a u sredu bi trebalo da dođe i do potpisivanja aneksa ugovora Fijata i države Srbije. Prilikom posete sedištu Fijata u Torinu, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je zadovoljan što je na kraju 2009. godine ostvaren još jedan značajan uspeh i što će konačno uslediti potpisivanje aneksa ugovora između kompanije Fijat i Zastave Kragujevac, "velike i suštinske investicije u ekonomiju Srbije".

"Fijat će proizvoditi dva tipa automobila u Kragujevcu. Početna proizvodnja automobila će biti oko 200 hiljada automobila godišnje, što je izuzetan i neverovatan uspeh", naglasio je Tadić. Do kraja godine dolazi i prvih 100 miliona evra investicija, rekao je Tadić i objasnio da će u narednim kvartalima stizati i ostale investicije, što znači ispunjenje obećanja koje je dato građanima i ispunjanje poslovnog plana koji je Fijat izložio javnosti Srbije pre finansijske krize.

Ubeđen da odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i pristup tržištu od 500 miliona, kao i podnošenje kandidature za članstvo u EU, višestruko uvećavaju šanse za investicije, rekao je Tadić. Ova odluka kompanije Fijat da završimo ugovor o formiranju zajedničke kompanije i potpišemo aneks ugovora kojim i simbolički izlazimo iz finansijske krize, dokaz je da odmah imamo konkretne koristi iz ovih političkih odluka, objasnio je Tadić.
Predsednik Srbije je rekao da ulaganje Fijata u srpsku automobilsku industriju da bude okosnica srpske industrije ne samo u Kragujevcu već širom Srbije. To će, kako je rekao, otvoriti na desetine hiljada novih radnih mesta u Srbiji. "Imajući u vidu nove modele koji su predviđeni i koje sam video u Fijatu mislim da će to biti jedan izuzetan tehnološki iskorak veoma važan za ukupnu ekonomiju i industriju naše zemlje", rekao je predsednik i dodao da su ti novi Fijatovi modeli dizajnerski izuzetno dobro, fantastično urađeni.

Srećan sam, rekao je Tadić, što će se iz Srbije u čitav svet plasirati dva potpuno nova modela automobila na kojima će biti oznaka da su proizvedeni u Srbiji, u Kragujevcu i to će "biti na ponos svih naših građana".

On je rekao i da je dobio informaciju da Fijat gradi akademiju u kojoj će obrazovati nove radnike i stručnjake koji će raditi u fabrici u Kragujevcu. To, kazao je predsednik, znači da Fijat strateški planira Srbiju kao jednu od svojih najvažnijih ispostava i Zastava će u budućnosti, u kompleksu Fijata, biti jedan od nosećih sistema proizvodnih i tehnoloških. On je podsetio da Fijat više nije samo italijanska kompanija, već da je to multinacionalna kompanija pošto je i u Krajsleru.

"Zadovoljni smo što Zastava postaje deo tog multinacionalnog kompleksa, bilo bi dobro i izuetno važno kada bi smo i u drugim sektorima nase privrede imali tako velike svetske igrače koji bi doprineli novoj tehnologizaciji, novom kvalitetu proizvodnje, novoj organizaciji, novom menadžmentu", naveo je predsednik. Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić kaže da se „serija dobrih vesti u ovom mesecu završava najvažnijom za našu industriju, a to je Fijatova uplata od 100 miliona evra čime kreće investicija koja će omogućiti kragujevačkoj Zastavi da zajedno sa Fijatom izbaci dva nova modela u 2011. godini“.

On je rekao da investicija Fijata simbolično označava kraj ekonomske krize u Srbiji, jer je Fijat, kako je i ranije potvrđeno, odložio svoju investiciju zbog svetske ekonomske krize. Dinkić je izrazio uverenje da će Fijat biti i veliki izvoznik kada se bude dostigao pun kapacitet proizvodnje.

„Ovo će biti najveći izvoznik iz Srbije, ja sam potpuno uveren, jer kada se dostigne pun kapacitet od 200 hiljada automobila znači godišnju vrednost od dve milijarde evra, što je trećina ovogodišnjeg ukupnog srpskog izvoza“, kazao je potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić i dodao da će automobilska industrija biti okosnica povećanja izvoza Srbije.

Naglašavajući da će i Srbija, kao i Slovačka, raditi na tome da joj automobilska industrija u narednom periodu bude okosnica povećanja izvoza, ministar Dinkić je istakao i da će u narednih šest meseci biti infrastrukturno uređeno Korman polje u Kragujevcu, kako bi bilo stavljeno u funkciju dobavljača delova za automobile.

"Dakle, ne samo da FIAT investira u Srbiju, već će dobavljači delova te italijanske kompanije krenuti da grade fabrike na Korman polju i ovde ćemo imati zaista centar automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi", rekao je Dinkić.
Predsednik Grupe Fijat Serđo Markione kaže da je "ovo značajan korak napred, konačno ćemo biti u poziciji da potpišemo sporazum u nekoliko narednih dana, a do kraja 2009. godine, o ovom zajedničkom poduhvatu, da uložimo novac, da možemo da radimo u Kragujevcu".

On je izrazio nadu da će proizvodnja u Kragujevcu početi što je pre moguće, verovatno u 2010. godini. Razlog zašto je ovaj proces kasnio više nego što smo planirali je ekonomska kriza, objasnio je Markione i našalio se da će prototip koji će Tadić videti biti "otporan na recesiju". „Ovo je tehnologija prve generacije“, rekao je Markione i naglasio da će planovi koje Fijat ima za Srbiju osnažiti poziciju ovog proizvođača automobila.

Državni sekretar ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić za B92 objašnjava da se pregovori sa italijanskim partnerom privode kraju i da bi do kraja godine Fijat trebalo da uplati 100 miliona evra za kragujevačku Zastavu. On je podsetio da će Fijat uložiti sto miliona evra u kešu, a Srbija pedeset miliona evra u imovini u proizvodnju novog automobila. Prema Ćirićevim rečima, zatvaranje transakcije znači da će Fijat sledeće godine uplatiti još sto miliona evra u gotovini, dok će pedeset miliona evra biti osnivački ulog Srbije.

Uz obezbeđenje moderne tehnologije i modernizaciju proizvodnih linija, sve to će, kaže Ćirić, omogućiti proizvodnju potpuno novog modela automobila u kragujevačkoj Zastavi. Novi model automobila iz Kragujevca može se očekivati do kraja 2011. godine, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Fijat: Novi modeli, a ne zastareli tipovi vozila

Dok srpski državni zvaničnici najavljuju potpisivanje aneksa za sredu, portparol Fiata Rikardo Gadiseli odbija, međutim, da bilo šta kaže unapred. „Politika Fijata, kada je reč o izjavama za javnost, je prilično striktna i poslove komentarišemo tek kada su sklopljeni. Mogu dakle da ponovim samo ono što smo ranije iznosili u saopštenjima za medije - Fijat se nada da će ceo posao biti sklopljen pre kraja ove godine“, kaže on.

Na pitanje koliko je, po njegovom mišljenju, na stav Fijata da nastavi posao sa Srbijom uticao mogući oporavak u svetskoj autoindustriji, on naglašava da namera italijanske kompanije da uđe u investicioni posao u Srbiji nikada nije bila dovođena u pitanje. U suprotnom se ne bismo ni odlučivali da kupujemo Zastavu, kaže on. „Potpisivanje izvornog ugovora o kupovini Zastave obavljeno je pre nastupanja globalne finansijske krize koja je posebno teško pogodila autoindustriju. Morali smo zato da, kada govorimo o našim obavezama u Srbiji, obezbedimo neku vrstu predaha što svakako ne znači da nećemo nastaviti naš angažman u Srbiji. Naprotiv“, objašnjava on.

Gadiseli kaže da se u Zastavi proizvode modeli „punto“ i dodaje da će naredna faza proizvodnje zahtevati dalje ulaganje i obuhvatiće izradu nekoliko novih dodatnih modela automobila.

Iako nevoljan da puno govori o modelima koji bi ubudu?e mogli da silaze sa proizvodnih traka u Kragujevcu, Rikardo Gadiseli smatra važnim da naglasi da je „jasno da će novi automobili koje su budu proizvodili biti novi modeli, a ne zastareli tipovi Fijatovih vozila. To će biti moderni automobili isti kakve trenutno proizvodimo i prodajemo na evropskom tržištu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: