Veće rate kredita zbog kursa

U poslednja dva meseca domaća valuta je izgubila skoro četiri dinara u odnosu na evro, pa je onima koji su uzeli kredite u evrima rata znatno skočila.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

09:54

Default images

Naime, još 29. septembra evro je vredeo 92,75 dinara da bi do 7. decembra za kupovinu evropske valute bilo potrebno 96,57 dinara prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije. To znači da je za nešto više od dva meseca domaća valuta prema evru depresirala za čak 3,81 dinar.

Posmatrano kroz tu statistiku, građani kojima je rata za stambeni kredit 342 evra (pozajmica od 60.000 evra), 7. decembra su banci morali da plate za 1.304 dinara više nego krajem septembra.

Ako bi se, samo ilustrativno, ova razlika direktno prenela na celokupno trajanje otplate od 30 godina, ukupan gubitak na kursnoj razlici bio bi gotovo pola miliona dinara. U praksi ovu računicu, naravno, nije moguće primeniti, pošto se kurs svakodnevno menja, ali jasno prikazuje kolike posledice pad vrednosti dinara može imati na džep zaduženih građana, kojima plate skoro nikad ne rastu u skladu sa jačanjem evra.

Čak i ako se ne uzme u obzir maksimalna i minimalna vrednost dinara prema evru u poslednja tri meseca, već, primera radi, jučerašnji kurs od 95,53 dinara i kurs na isti datum pre tri meseca (9. septembar) od 93,3 dinara, primećuje se pad domaće valute od 2,22 dinara, što bi u slučaju pomenutog stambenog kredita ratu podiglo za 760 dinara ili više od 270.000 preneto na celokupni period otplate.

Ni građani sa manjim kreditima proteklih dana ne prolaze mnogo bolje, pa je tako rata za subvencionisani kredit za novi „punto“ prema jučerašnjem kursu za 289 dinara viša nego pre tri meseca, što bi cenu ovog automobila podiglo za celih 17.300 dinara, preneto na rok otplate od 60 meseci. U slučaju standardnog auto kredita od, recimo 15.000 evra, ukupni troškovi otplate bi po jučerašnjem kursu bili čak 42.000 dinara veći nego po kursu od pre tri meseca.

Najveći udar na kurs nastao je tokom ovog meseca, kada je sa prosečnih 94,23 u novembru, domaća valuta pala na čak 95,72 dinara za evro u prvih devet dana decembra. Prosečna vrednost dinara u oktobru je bila 93,17 u odnosu na evro

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: