Krhki oporavak privrede 2010.

U Srbiji će 2010. doći do krhkog privrednog oporavka, ocenio je ekonomista Pavle Petrović.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 08.12.2009.

10:26

Default images

"Kad je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini od 1,5 odsto, ne treba gubiti iz vida da je mali i da će biti još uvek ispod nivoa iz 2008. godine", rekao je on u intervjuu za mesečnik Ekonometar.

Kako je naveo Petrović, problem privrednog rasta ne treba posmatrati samo po izgledima za 2010. godinu, jer, srednjoročno gledno, Srbija neće moći da računa na stope rasta BDP od pet do šest odsto koje je imala pre krize, već na tri do četiri odsto.

"Utoliko pre je od izuzetne važnosti da se na najbolji način i bez vrdanja, sprovedu sve najavljene reforme - javnog sektora, penzijska, poreska", rekoa je Pavle Petrović, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta i urednik Kvartalnog monitora,

Na pitanje gde su uočeni neki prvi znaci oporavka, on je rekao da su istraživanja za najnoviji Kvartalni monitor pokazuju da je u trećem kvartalu došlo do zaustavljanja pada privredne aktivnosti i blagog rasta i proizvodnje i BDP u odnosu na prethodni kvartal.

"Kad se, medjutim, treći kvartal uporedjuje sa istim periodom prošle godine, i dalje imamo pad ali je sada manji. Dakle, privredna aktivnost je još uvek znatno ispod nivoa koji smo imali u 2008. godini", rekao je Petrović.

Kad se bolje pogledaju industrijska proizvodnja i preradjivački sektor, kako je istakao, vidi se da ih je značajno povukla obnova proizvodnje u smederevskoj železari Ju Es Stil (U.S. Steel).

Na pitanje kakva je sadašnja politika kursa dinara, Petrović je je ocenio da bi iz više razloga bilo dobro da se izvrši "delimična i postepena deprecijacija (slabljenje) dinara". Prema njegovim rečima, to nikako ne bi značilo nestabilan kurs jer prilagodjavanje može da ide veoma lagano.

"Kad je realna vredost domaće valute nešto manja, onda je veća cena proizvoda u preradjivačkom sektoru i u uslugama koje su okrenute
izvozu. To će onda stimulativno da deluje na ovaj sektor i njegovu proizvodnu i izvoznu aktivnost",
rekao je Pavle Petrović za Ekonometar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: