Budžet usaglašen, sutra na Vladi?

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić kaže da je budžet Srbije za 2010. godinu usaglašen.

Srbija

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.11.2009.

16:08

Default images

Sednica Vlade na kojoj će se raspravljati o predlogu budžeta za 2010. godinu biće zakazana za sutra ako se danas nadležni odbori Vlade pozitivno izjasne o planu prihoda i rashoda državne koje im je dostavilo Ministarstvo finansija.

Prema dosadašnjim najava vladinih zvaničnika u budžetu za 2010. godinu planiran je konsolidovani deficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast privrede od 1,5 odsto, nastavak podsticaja privredi i izgradnje Koridora 10 i drugih infrastrukturnih objekata, uz smanjenje javne potrošnje i zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru.

Ministarka finansija Diana Dragutinović nagovestila je prošle nedelje da će budžet za 2010. godinu imati niz novina u odnosu na prethodne i razlikovaće se pre svega po transparentnosti, napominjući da je predlog budžeta dostavljen svim ministarstvima. Nešto ranije, Dragutinovićeva je nagovestila da je budžet za narednu godinu okvirno planiran sa prihodima od oko 760,7 milijardi dinara, rashodima od oko 656 milijardi dinara i deficitom republičkog budžeta od oko 104 milijarde dinara, odnosno oko 3,5 odsto BDP-a. Premijer Mirko Cvetković je prošle nedelje najavio da će u 2010. godini vlada nastaviti vođenje politike stabilnog kursa dinara i stabilnih cena, daljeg smanjivanja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije i smanjenja inflacije, koja će biti oko šest odsto, u odnosu na 7,5 odsto koliko se očekuje do kraja ove godine.

Cvetković je rekao da se u narednoj godini ne planiraju nova poreska opterećenja privredi i najavio da je u budžetu za 2010. godinu, u dogovoru s MMF-om, planiran konsolidovani deficit budžeta na nivou sektora države od oko 130 milijardi dinara, što je četiri odsto BDP-a.

Vlada će u 2010. godini nastaviti da podstiče privredu kroz subvencije za odobravanje kredita za likvidnost, investicije i potrošnju, ali će nivo subvencija u budžetu biti niži nego u ovoj godini, kazao je premijer. Dugoročni cilj vlade je da nastavi smanjenje budžetskog deficita, koji će biti smanjen sa ovogodišnjih 4,5 na četiri odsto BDP-a u 2010. godini, a u narednih četiri do pet godina deficit državne kase biće potpuno anuliran, najavio je premijer.

Govoreći o poreskoj politici u sledećoj godini, Cvetković je rekao da će biti vraćen porez na kamate na štednju u bankama koji je ukinut prošle godine, ali će iznositi deset odsto, a ne 20 odsto, koliki je bio u 2008. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: