Ekonomske diplomate "obraz Srbije"

Za nekoliko meseci na dužnost će stupiti 28 ekonomskih diplomata, sa zadatkom da u svetu promovišu privredu Srbije i podstaknu priliv novih investicija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

23:48

Default images

Testiranje kandidata, a bilo ih je više od 300, trajalo je oko šest meseci, a u Komisiji koja ih je birala bili su predstavnici Ministarstva ekonomije, spoljnih poslova i drugih državnih službi.

Jelena Marjanović, predsednica Komisije za izbor ekonomskih diplomata, kaže da su na konkursu bili široko postavljeni uslovi i da su svi mogli da se prijave na njega bez obzira na profesiju.

Ona kaže da je postavljanje ekonomskih atašea uobičajena praksa razvijenih zemalja i dodaje da je ministarstvo ekonomije dobilo 2007. godine nadležnost da delegira te ekonomske atašee.

Ona objašnjava da je bilo veoma značajno da kandidati vladaju stranim jezicima, da imaju iskustva u ekonomskom poslovanju sa inostranstvom, korišćenju računara, veštine dobrog pisanja, i da, naravno, budu komunikativni. „Oni su obraz Srbije kada se pojave u svetu“, dodaje predsednica Komisije za izbor ekonomskih diplomata.

Marjanović na pitanje kako su za poziciju ekonomskih diplomata birani filolozi i mašinski inženjeri, a da na njemu nisu prošli diplomirani ekonomisti, kaže da i neko bez formalnog ekonomskog obrazovanja može kvalitetno i uspešno da obavlja taj posao, ukoliko je imao prethodnog radnog iskustva u radu sa inostranstvom.

Istovremeno, ona odbacuje optužbe da je bitan faktor za izbor bila partijska pripadnost. Marjanović, koja je i pomoćnica ministra ekonomije, kaže da ni ona nije član nijedne stranke i dodaje da su u biranju kandidata učestvovale nezavisne službe i državni organi koji nemaju veze sa strankom G17 plus. Povodom navoda da bi neki od onih koju su konkurisali, ali nisu prošli, mogli da pokrenu pitanje obaranja konkursa ona kaže da je to uvek moguće i da kandidati mogu da upute svoje žalbe. Ipak, dodaje ona, čitav proces izbora je bio čist i komisija koja ih je birala argumentovano stoji iza svakog od izabranih kandidata.

„Oni će biti predstavljeni javnosti i biće objavljene i njihove biografija kada prođe rok za žalbe i kada one budu rešene“, kaže predsednica Komisije za izbor ekonomskih diplomata.

Marjanović kaže da će rad budućih ekonomskih diplomata kontrolisati kako ambasadori, odnosno generalni konzuli, u predstavništvima u koja budu postavljeni, tako i ministarstvo ekonomije kojem će oni podnositi izveštaje i od kog će dobijati zadatke.

„Važno je da efikasno obavljaju svoj posao i da agilnije, efikasnije i modernije predstavljaju Srbiju, ali nikoga ne možete naterate da ulaže negde ili da kupuje nečiju robu, pa rezultat ne zavisi samo od njih“, kaže ona objašnjavajući kako će se određivati uspešnost posla koji ekonomske diplomate budu obavljale u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: