RWE razmatra investiranje u Srbiju

Berlin -- Nemačka kompanija RVE (RWE) će posle izrade studija izvodljivosti za projekte na Dunavu, Velikoj Moravi i Drini, odlučiti od mogućem investiranju.

Izvor: Beta
Podeli

Predstavnica za medije RVE Anet Urbacka kazala je da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) omogućilo da uskoro počne izrada studija kojima će se utvrditi koji su projekti na tri planirane lokacije najprihvatljiviji.

Nemački ekonomski analitičari navode da RVE, kao drugi najveći nemački energetski koncern, posle preuzimanja holandskog snabdevača Esent (Ešent) 1. oktobra ove godine, strategiju rasta usmerio prema istočnoj Evropi.

Kompanija RVE osnovana je 1898. godine. Prošle godine imala je 66.000 zaposlenih i promet od 49 milijardi evra.

RVE je nedavno izašla iz projekta izgradnje atomske elektrane u blizini bugarskog grada Belene, koji je trebalo da košta oko četiri milijarde evra, kao i iz projekta gradnje terminala za tečni naftni gas na ostrvu Krku u Hrvatskoj.

U julu ove godine RVE se povukao i sa tendera za izgradnju termolektrane Kosovo C, vrednog oko tri milijarde evra, uz objašnjenje da je projekat komplikovan i zastareo.

RVE se kvalifikovala i za učešće na tederu Elektroprivrede Srbije za izgradnju trećeg bloka u obrenovačkoj Termoelektrani "Nikola Tesla B", snage 700 megavata.

U saopštenju Nemačkog ministarstva privrede posle potpisivanja memoranduma o razumevanju je navedeno da će time "nemački investitori dati značajan doprinos srpskoj energetskoj privredi", ali da će "uticati i na razvoj infrastrukture i telekomunikacija".

Srbija

strana 1 od 179 idi na stranu