Ukidanje fiskalnih kasa ili štrajk

Predsednik protestnog odbora Advokatske komore Srbije Slavko Jelovac najavio je da će, ukoliko ne bude ukinuto uvođenje fiskalnih kasa, advokati obustaviti rad.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

09:36

Default images

Takva odluka bi bila predložena Skupštini Advokatske komore Srbije, a od kada će biti obustavljen rad, zavisiće od pregovora i biće odlučeno na predlog upravnog odbora, rekao je Jelovac.

Štrajk advokata proteklih dana je dao rezultate i nije tačno da advokati žele da izbegnu obaveze, nego da je reč o pokušaju da se "na mala vrata" advokatura stavi pod kontrolu, rekao je on, dodajući se advokati samo bore za nezavisnost profesije. Jelovac je istakao da advokati, prema propisima, imaju punomoćje za zastupanje klijenata i da svaka stranka može da dobije potrebni račun.

On smatra da bi se fiskalnim kasama na "zaobilazan" način ugrozila nezavisnost advokature, jer bi svaki "neposlušni" advokat mogao doći u situaciju da mu finansijski inspektor bez obrazloženja zatvori kancelariju na 60 dana.

Jelovac je naveo da nigde u Evropi ne postoje fiskalne kase u oblasti advokature i da u našoj zemlji svi advokati i bez fiskalnih kasa plaćaju porez, a da "siva ekonomija" može da se suzbije i na drugi način. On je najavio dolazak i predstavnika evropske asocijacije u oblasti advokature i spremnost Advokatske komore za razgovore, ističući da je "zamena teza" da advokati žele da izbegnu svoje obaveze i da je potrebno urediti način plaćanja poreza.

Inače, advokati su okončali trodnevni štrajk upozorenja. Prethodna tri dana, rad je obustavilo preko sedam hiljada advokata u Srbiji, zbog čega je više stotina suđenja i istražnih radnji odloženo što na njihovu molbu, što po zakonu koji u određenim delovima krivičnog i pretkrivičnog postupka nalaže obavezno prisustvo advokata, odnosno branioca okrivljenog.

Ministarstvo trgovine koje je predlagač sporne uredbe nije se još eksplicitno izjasnilo o zahtevima advokata, dok je Ministarstvo pravde podnelo usmenu inicijativu da se preispita odredba o uvođenju fisklanih kasa u advokaturu, jer takav način naplate usluga ne postoji ni u jednoj državi Evropske unije. Inače, prethodnih dana štrajk advokata su ocenili neosnovanim i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, kao i državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: