Sedma prodaja pančevačke staklare

Agencija za privatizaciju raspisala je 28. oktobra po peti put tender za prodaju nekadašnjeg jugoslovenskog lidera u proizvodnji ravnog stakla.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 31.10.2009.

12:03

Default images

Do sada su bezuspešno raspisana četiri tendera, a kupac nije nađen ni na dve aukcije. U kratkoj istoriji privatizacije srpskih firmi gotovo je nemoguće naći pandan pančevačkoj Industriji stakla.

Kako kaže Emanuel Lupulesku, direktor pančevačke staklare, Agencija je napravila presedan i odlučila da raspiše tender za prodaju fabrike po peti put, jer su četiri zainteresovana kupca uputila pismo o namerama. Tri potencijalna nova vlasnika su iz inostranstva, a jedan je iz Srbije.

I pored očite zainteresovanosti kupaca, u staklari su podozrivi, jer je i do sada je bilo otkupa tenderske dokumentacije i čvrstih dogovora pred aukcije, ali su prodaje, započete 2003. godine, jedna za drugom propadale. U nastojanju da spasi radna mesta, čak je i grad Pančevo otkupio tendersku dokumentaciju, ali je gradska uprava, iz nikad objašnjenih razloga, od ponude odustala.

Direktor Lupulesku kaže da bi dug fabrike od oko šest miliona evra mogao da odbije potencijalnog kupca, ali kupovina staklare bi mogla imati i dobrih strana: pogon za proizvodnju medicinske ambalaže radi odlično i samo zbog nedostatka stručne radne snage ne radi u tri smene, a sasvim solidno ide i pogonu za proizvodnju kaljenog stakla za industriju bele tehnike i automobilsku industriju. U fabrici trenutno radi 226 radnika.

Iako je na ranijim tenderima bilo zainteresovanih, pala je samo jedna ponuda i to grčke kompanije „Jula glasvorks”. Za Industriju stakla „Pančevo” ponuđeno je samo milion evra i garancija da će se u naredne tri godine investirati 30 miliona evra.

Posle višemesečnih pregovora sa državom, ocenjeno je da je visina ponude grčke firme premala za kupovinu sto odsto kapitala fabrike koja je uprkos teškoćama zadržala mesto na tržištu, a raspolaže i sa 27 hektara zemljišta, idealnog za izgradnju novih industrijskih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: