Kompanije iz SAD ulažu u Srbiju?

Predstavnici četiri američke kompanije zaineteresovane za ulaganje u Srbiji sastaće se sledeće nedelje sa premijerom i ministrom ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

01:16

Default images

Na sastanke sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem dolaze predstavnici kompanija „Boston pauer“, „Farma sfir LLC“, „Metrik endžiniring“ i „Teknuvo“, piše Blic.

Predstavnici tih kompanija dolaze u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), a uz podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj.

„Iako su preliminarni pregovori sa ovim kompanijama završeni i potvrđena je ozbiljna zainteresovanost američke strane za investiranje i širenje svojih pogona u Srbiji, još je rano govoriti o tome koliko bi ljudi bilo zaposleno. Tek posle ovih sastanaka moći ćemo da govorimo o nivou zaposlenosti i visini investicija“, kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA. Taj list navodi i da kompanija “Boston pauer“, američki proizvođač litijumskih baterija, razmatra nekoliko lokacija za otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji. „Boston pauer“ zainteresovan je za nekoliko lokacija, pre svega na potezu autoputa Beograd-Niš. Osim toga, ova kompanija planira da uđe na tržište automobilske industrije, te je tokom ove posete predviđen susret sa predstavnicima Fijata.

Iz sektora biotehnologija dolazi „Farma sfir LLC“. Interesuje se za nekoliko parcela u Mačvi, za zasad biljaka koje se koriste za proizvodnju lekova. Inače, ovo je kompanija koja koristi posebnu tehnologiju da bi proizvela osnovne biokomponente visoke vrednosti za farmaceutska i nutricionistička tržišta.

U grupi će biti i predstavnici „Metrik endžiniringa“, zainteresovanog za projekat Koridor 10, s obzirom na to da je jedna od vodećih američkih kompanija u oblasti građevinskog menadžmenta, inženjeringa, projektovanja, planiranja, transporta.
U grupi američkih investitora je i Milenko Bešlić, suosnivač internet servisa „Čip tudej“, sada u novoj ulozi - osnivača kompanije „Teknuvo“, koja planira otvaranje razvojnog centra u Beogradu.

"Bešlić je već doneo odluku o otvaranju razvojnog centra u Beogradu i za njega se traži lokacija", kaže Miloradović. Inače, „Čip tudej“ je najpoznatiji onlajn servis u Americi koji svakodnevno objavljuje najbolje ponude za kupovinu preko interneta. Razvojni centar koji planira u Beogradu zapošljavaće domaće programere, a pružaće usluge za „Čip tudej“, kao i druge onlajn servise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: