Kriza odlaže drugog operatora?

Proces uvođenja drugog operatora fiksne telefonije bi zbog ekonomske krize mogao da bude odložen za neko vreme, kaže ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

12:30

Default images

Posao će biti odložen ako Vlada Srbije proceni da je ponuđena niska cena, rekla je ona i dodala da će "uvođenje drugog operatora građanima omogućiti izbor između više paketa telekomunikacionih usluga koji će najverovatnije obuhvatati mobilnu i fiksnu telefoniju, pristup internetu i IPTV tj. tv preko internet protokola".

Prema njenim rečima, nešto slično tome sada nudi Telekom Srbije i upravo na tom planu očekuje se uspostavljanje konkurencije koja će građanima omogućiti da u skladu sa potrebama i željama odaberu paket koji za njih ima najveći značaj.

"To ne znači da će cene impulsa direktno pasti, ali će građani moći da odaberu ono što njima treba", rekla je on i dodala da ako građani imaju rođake u inostranstvu, mnogo pričaju mobilnim telefonom, ili više pričaju danju tj. noću moći će da izaberu odgovarajuće pakete usluga.

Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije, nedavno je izjavio da "bez velikog operatora iz inostranstva, nećemo brzo uspeti da postignemo cilj koji smo zacrtali raspisivanjem postupka za dodelu licence" i dodao da najave da su domaće kompanije zainteresovane za učešće na tenderu za fiksnu telefoniju ne ocenjuje kao pozitivne.

On je tada rekao da se novi operator ne uvodi da bi doneo niže cene telefoniranja, već zbog investicija u sektoru telekomunikacija. "Naravno, to se čini i da bi korisnici imali mogućnost izbora operatora pa bismo tako dobili konkurenciju koja bi uticala na cenu takvog paketa", dodao je on.

Istovremeno, u medijima su se pojavile najave da će kompanije Telenor i kablovski operator SBB biti glavni konkurenti u trci za licencu novog operatora fiksne telefonije u Srbiji, dok je nemački Dojče telekom odustao, navodno zbog ambicije da kupi Telekom Srbije kada se za to ukaže prilika.

Generalni direktor kompanije Telenor za Srbiju Ćel-Morten Jonsen je za B92 rekao da "dalje investicije Telenora u Srbiju, pa i u fiksnu telefoniju, zavise i od ukidanja poreza na mobilnu telefoniju od deset posto“.

Prema ranijim najavama, drugi fiksni operater trebalo bi da bude poznat do kraja godine, a tender bi trebalo da bude raspisan do 11. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: